Dijital Euro

Avrupa Birliği, geçtiğimiz günlerde Dijital Euro’ya geçiş için çalışmaların hızlandırıldığını ve sürecin 2028 yılında tamamlanacağını açıkladı. Bilindiği üzere ülkemizde de Merkez Bankası, geçtiğimiz yılın son ayında Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmalarının başarıyla tamamlandığını açıklamıştı. Esasen, altyapı çalışmaları ile eş zamanlı olarak dijital para kavramının toplum tarafından anlaşılabilmesi ve Devamı …

Bu Faiz Artışı Yeter mi?

Türkiye 2021 sonundan itibaren yüksek ihracat, yüksek cari fazla,  üretim ve istihdama  dayalı bir ekonomi modeli benimsedi. Kurdaki kontrollü artış ihracatın ivmesini hızlandırdı… O dönem, 3 ayda 6 milyar dolar seviyesindeki cari fazla, bir ümit verdi. Ancak 2022 yeni gelişmelere sahne oldu. Kısa dönemli cari fazla umudu,  2022’deki Rusya-Ukrayna çatışmasına, Devamı …

Çok da şey etmemek lazım

“Bu hayatta bir hiçbir şeyden korkmamalı, sadece onları anlamaya çalışmalıyız.” Bu sözler uranyum ile yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfeden Marie Curie’ye ait. Günümüzde pek çok alandaki teknolojik gelişmeleri esasen Curie’nin anlamaya çalışma cesaretine borçluyuz! Geçtiğimiz hafta bu köşede, yapay zekâ konusunda her kafadan çıkan farklı sözlerin insanlarda kafa karışıklığına sebep Devamı …

Ekonominin Termitleri

Adını çoğumuzun “İngiliz Hasta” filmiyle duyduğumuz ve Beyaz Karınca olarak da bilinen termitler, 1-2 cm büyüklüğündeki bedenleriyle, en elverişsiz kum ve ağaç içlerine yerleşip, yaşayabilen canlılardır. Dikkate değer olan yanı özellikle topraktan yaptıkları 7 metreyi bulan kule mekanlardır. Bunları ilk defa görenler bir sanat eseri ile karşı karşıya olduklarını düşünebilir. Devamı …

Yapay Zekâdan korkmak

İngiltere başbakanı geçtiğimiz günlerde bir konuşmasında yine yapay zekâya değinerek ülke olarak önceliklerinin ulusal güvenliğe yönelik tehditler olduğunu belirtmiş. Gerçekten de, her ne kadar medyada ve sosyal ağlarda sürekli yapay zekânın insanları işsiz bırakacağı yönünde felaket senaryoları ön plana çıkarılıyor olsa da, esasen ivedilikle güvenlik başta olmak üzere ulusal ve Devamı …

Zahiri* ve Harici Bedhahlar

Kitaplığımda 1984 yılında basılmış ‘Total Recall’ adlı bir kitap var. Kitapta insan beyninin 10 milyar ansiklopedi maddesi depolayabilecek kapasiteye sahip olduğunu yazıyor. Google’a göre bu rakam yaklaşık 2.5 milyon GB veri anlamına geliyor. İnsan beyni her ne kadar küçük bir alana sıkışmış devasa bir depo olsa da, bu verilerin kullanımı Devamı …