Yalan yozlaştırır!

Yalan; güzeli, doğruyu ve iyiyi çirkinleştirme, yanıltma ve kötüleme faaliyetidir. Yalan, güzele, doğruya ve iyiye yapılan bir manipülasyon ve müdahaledir. Yalandan sonra hiçbir doğru, iyi ve güzel olduğu gibi kalmaz. Bütün yalanlar batıldır, yanlıştır, çirkeftir. Siyasal, sosyal, dinsel, ekonomik, kültürel ve sağlık alanlarında söylenen yalanları öğrendikçe tüylerimiz ürpermekte, iğrenç yalanlar Devamı …

Dijitalleştiremediklerimizden misiniz?

Esnafa sahip çıkmak, özellikle de pandemi döneminde daha da önemli bir hâl almış durumda. Ancak destek ve sahip çıkma çabalarının “bir annenin çocuğunu kollarının arasına alıp korumaya alması”na benzer davranışlarla ile sınırlı kalmaması gerekir. Daha açık ifade etmek gerekirse, esnafa yönelik sadece maddi destek sağlamak ve onu büyük işletmelerle rekabetten Devamı …

Tecrübeli İnsan-lık Modeli

Her kötü olayda bir iyi yan, her iyi olduğunu düşündüğümüz olayda ise kötü bir yan bizi etkileyebilir. Yansımalarını ya da etkilerini tahmin edemediğimiz bu genel olaylar sonucunda öğrenir ve gelecek adımlarımızı nasıl atabileceğimiz konusunda fikir sahibi olabiliriz. Tüm bu biriken fikirler ise bizleri “tecrübe” şemsiyesi altında bir arada toplar ve Devamı …

Online Müsilaj

Bu köşeyi yakından takip edenler bilir, yıllardır yakındığımız konulardan birisi sosyal medyanın dezenformasyona çanak tutmasıdır. İster dezenformayon olarak adlandırın, isterseniz aldatıcı ya da yanıltıcı bilgi, provokatif amaçlarla sirkülasyonu sağlanan yalan ya da yanlış bilgilerden oluşan sosyal medya paylaşımlarının geniş kitlelere kolaylıkla ulaşabildiğini biliyoruz. Tıpkı şu sıralar denizlerimizi saran müsilaj problemi Devamı …

Çevreyi Çürüten İnsanın Salyasıdır!

Ormanların tahrip edildiği, su kaynaklarının azaldığı, iklim değişikliğinin hayatımızı kökten değiştirdiği, denizlerin ve toprağın çürüdüğü, kirliliğin çevreyi, doğayı ve insanı boğduğu günlerden geçiyoruz. Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj (deniz salyası), çevrenin, doğanın ve denizlerin çürüdüğünü ve öldüğünü gösteren sarsıcı bir gelişmedir. Çevre ve doğanın çürümesinden ve ölmesinden daha büyük bir Devamı …

Modern Zaman Efsaneleri 12: Dunne’ın Rüyaları

Rüyalar zamanın anlamını kaybettiği kara delikler midir, yoksa hiç durmadan hareket eden zamandan bağımsız zaman parçacıkları mıdır?  Metafizik ile ilgileniyorsanız bu gibi konularda yazılmış çok sayıda kaynağa erişebilirsiniz. Ancak, ilk baskısı 1927 yılında yapılmasına rağmen bugüne kadar Türkçe’ye çevrilmeyen “An Experiment with Time” (Zamanla Bir Deney) adlı eseri bugüne kadar Devamı …

Sosyal Medya Kazaları

Pandemi ve özellikle de kapanmalar bireylerin evlerinde ekran karşısında geçirdiği sürenin de doğal olarak atmasına sebep oldu. Bir yandan bazı çalışanlar, eğitimciler ve öğrenciler iş ve okul gibi aktiviteler için mecburi sebeplerle ekran karşısına geçerken, alışverişten eğlenceye kadar farklı amaçlar için çevrimiçi harcanan süredeki artış da dikkat çekiciydi. Tüm bunların Devamı …

Mafyöz Devlet –Narko-Devlet(!?)

Devlet “güvenlik” ile kurulur. “Güven” ile varlığını sürdürür. Siyaset kurumu sistemin tam ortasında yer alarak, vatandaşlar arası güvenin tesisinden sorumludur. Güven düzeyi yükseldikçe değerleri benimseme de artacaktır. Bu güven düzeyi açısından baskıcı otorite, istenmeyen bir durumdur. Baskıyla sağlanmak istenen güvenin, ömrü de kısa olur. Güven,  öncelikle  kurumlara güvendir. En iyi Devamı …

Bir insan, bir şair: Nazım Hikmet

Edebiyat alanında büyük yapıtlar meydana getiren Nazım Hikmet’in etkisi dünya edebiyatında devam etmektedir. Ölümünün 58. Yıldönümünde Nazım Hikmet (15 Ocak 1902-3 Haziran 1963), şiirleriyle ve edebi mirasıyla konuşulmakta ve tartışılmaktadır.  Shakespeare ve Bertolt Brecht gibi dünya edebiyatının  dev isimleriyle  aynı  kategoride değerlendirilen Nazım Hikmet, insana, aşka, umuda, özgürlüğe, eşitliğe, kısacası Devamı …