Online Müsilaj

Bu köşeyi yakından takip edenler bilir, yıllardır yakındığımız konulardan birisi sosyal medyanın dezenformasyona çanak tutmasıdır. İster dezenformayon olarak adlandırın, isterseniz aldatıcı ya da yanıltıcı bilgi, provokatif amaçlarla sirkülasyonu sağlanan yalan ya da yanlış bilgilerden oluşan sosyal medya paylaşımlarının geniş kitlelere kolaylıkla ulaşabildiğini biliyoruz.

Tıpkı şu sıralar denizlerimizi saran müsilaj problemi gibi dezenformasyonun da sosyal medyayı artık çepeçevre saran ‘online müsilaj’ haline geldiğini söyleyebiliriz. Özellikle de pandemi döneminde sosyal ağlarda dolaşan; Covid-19’un gerçek olmadığı, yaşananların aslında 5G altyapısının sonucu olduğu, aşıların insanlara çip takılmak için yapıldığı ve pandeminin dünya nüfusunu azaltmak projesi olduğu gibi çok sayıda komplo teorisine maruz kaldık.

Geçtiğimiz günlerde ABD’de bir doktor, Ohio’da sağlık komitesine verdiği ifadede korona aşısının insanları manyetikleştirdiği, pek çok kişinin bir mıknatıs gibi metal eşyaları çekmeye başladığı, bu durumun 5G ile ilgili olduğu gibi insanları gülümseten iddialarda bulunmuş.

İlginç olan şey ise, bu iddiaların kolaylıkla alıcı bulabiliyor olması. Öyle ki, ‘COVID-19 Aşıları Hakkında Mitler ve Gerçekler’ başlıklı web sayfasında bu tarz popüler iddiaları tek tek cevaplayan ABD’nin CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) kurumu akıllara ziyan “aşıların insanları ‘manyetik adam’ yapacağı” iddiasını bile sayfasına taşımak zorunda kalmış:

Soru: COVID-19 aşısı manyetik olmanıza neden olabilir mi?

Cevap: Hayır. COVID-19 aşısı olmak, kolunuzdan aşı olduğunuz bölge de dahil olmak üzere sizi manyetikleştirmez. COVID-19 aşıları, enjeksiyon yerinde elektromanyetik alan oluşturabilecek bileşenler içermez. Hiçbir COVID-19 aşısı, demir, nikel, kobalt, lityum ve nadir toprak alaşımları gibi metallerin yanı sıra mikro elektronik, elektrotlar, karbon nanotüpler ve nanotel yarı iletkenler gibi üretilmiş ürünler içermez. Ayrıca, bir COVID-19 aşısının tipik dozu bir mililitreden daha azdır; bu, aşı manyetik bir metalle doldurulmuş olsa bile mıknatısların aşı bölgenize çekilmesine izin vermek için yeterli değildir.

Denizlerimizdeki müsilajdan kurtulabilmek için denizleri kirleten kaynakları yok etmemiz gerekiyor. Peki, online müsilajı benzer bir yolla temizleyebilir miyiz? Çok zor maalesef…

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA