Turizmden de Gelmese idi

2023 Turizmde rekorlar yılı oldu. Turizmin farkına vardıktan sonra yapılan bilinçli yatırımların sonuçları bunlar. Şimdiden sonra tanıtımla gelişecektir. Türkiye bu günlere 40 yılda gelmiştir.

Turizm gelirlerinde birkaç milyar dolarlar  ile başlayıp,  bugün 100 milyar dolarlara gözünü dikmiş bir ülkeyiz. Ürünler çeşitleniyor: Spor, sağlık, kongre ve eko-turizm ve gastronomi gibi çok özel ve yeni alanlar açılıyor. Haliyle turizm sadece yaz ile sınırlı kalmamaya başladı.

Ayrıca kruvaziyer turizmi de Türkiye için yeni fırsatlar sunmaya başladı. Kruvaziyer yoluyla Türkiye’yi bir milyon kişinin ziyaret ettiği açıklandı. Kuşadası ve İstanbul Galataport en fazla geminin yanaştığı limanlar oldu. Bu turist grubunun beklenti ve harcamalarının yüksek olması turizm gelirleri açısından da önem arz etmektedir.

Ernst & Young (EY)’ın  2023 için hazırladığı Turizm Sektörü Değerlendirmesi’nde sürdürülebilirlik, teknoloji, kültürel deneyimler, sağlık ve güvenlik trendlerinin küresel turizm konusunda başı çektiğine dikkat çekildi.

Ulaşım imkanları da turizmde belirleyici olmaya başladı.  Uluslararası Havayolu Taşımacılar Birliği İstanbul Havalimanının yolcu trafiğinde yedinci sırada yer aldığını belirtti. İstanbul’da 10 Haziran’da oynanan Inter Milan ile Manchester City arasındaki Şampiyonlar Ligi finalinin buraya yaklaşık 75 milyon € (80 milyon $) ekonomik katkı sağladığı gözlendi.

Avrupa ya da Akdeniz sahilleri boyunca, İspanya’dan (70 milyon kişi) sonra en fazla turisti Türkiye çekmiştir. Bu durum kayda değer bir sonuçtur. Yıllardır konuşulan 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri sınırı aşılmıştır.

2023 için ziyaretçi sayısı 56,7 milyon, turizm geliri de 54,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Turistler ortalama 950 dolar bırakırken; gecelik olarak elde edilen gelir 100 dolara ulaşmıştır. Bu rakamların 600 dolarlar seviyesinden buralara yükselmesi de umut vericidir…

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 2024 için, oldukça temkinli olarak açıkladığı “60 milyon turist, 60 milyar dolar gelir” rakamı oldukça ihtiyatlı bir açıklama olmuştur. Rus, İngiliz, Alman ve son dönemde Arap hatta Afrika kökenli turistlerin ziyaretleri yoğunlaşmıştır. Türkiye’yi ziyaretten vazgeçmeyip, ülke tercihi değişmediği sürece, bir gelenin tekrar tekrar gelmesi bile söz konusu iken, 60 milyon rakamı çok kolay aşılacaktır. 12. Kalkınma Planı hedefi olan 2028’de 100 milyon turist sayısına daha önceden de yakalamak mümkün olacaktır. Turizm ürünlerinin çeşitlenmesi ve 12 aya yayılan turizm etkinliği, Türkiye’nin önünü açacaktır.

Aynı zamanda Türk vatandaşları da turizmi keşfetmiş çıkışlar bir önceki dönemlere göre artarak gelişmektedir. Yurtdışı çıkışlarda da bir artış vardır. 2022’ye göre yurtdışı çıkışlardaki harcamalar 4,2 milyar dolardan 7 milyar dolara yükselmiştir. Artış %65tir. Vatandaşlarımızın Turizm amaçlı çıkış yapanların sayısı da 2022’ye göre 7,3 milyon kişiden 11 milyon kişiye yükselerek %52 oranında artış göstermiştir.

Yaklaşık 55 milyar dolarlık turizm geliri, cari açığın karşılanmasında önemli bir kalemdir. Türkiye turizmde önemli bir destinasyon olarak dünyada bir merkezdir. Bunu korumak ve geliştirmek, bu yatırımların karşılığını almak, bundan sonra yapılacak her türlü kapasite geliştirmeleriyle mümkün olacaktır.

İbrahim Attila ACAR