Dijital çağda eğitim sorunsalı

Son birkaç yazıda, dijital çağda doğup büyüyen genç nesillerin duygu, düşünce, iletişim ve davranışsal açıdan önceki kuşaklara göre oldukça farklı olduklarını kabul etmemiz gerektiği gerçeği üzerinde durmuştuk. Daha önce de açıklamaya çalıştığımız üzere, teknolojik gelişmeler özetle genç nesillerin ilgi sürelerini kısaltırken, araştırma ve düşünme gibi bilişsel yeteneklerin zamanla körelmeye başladığına Devamı …

Odaklanamıyoruz

Geçtiğimiz hafta bu köşede, ABD’de yaşana yetişkinlerin zekâ düzeylerinde son yıllarda yaşanan düşüşe değinmiştik. Her ne kadar bu durumun sebeplerine yönelik henüz kesin bulgular mevcut olmasa da, eğitim sistemleri ve teknoloji kullanım yoğunluğunun en önemli gerekçeler arasında yer aldığı düşünülüyor. Geçen hafta da değindiğim gibi, özellikle cep telefonu ve sosyal Devamı …

Flyyn Etkisi

Geçtiğimiz günlerde bir akademik dergide, yaklaşık 400 bin ABD’li yetişkinin 2006-2018 yılları arasında ölçülen IQ düzeylerine ilişkin verileri inceleyen bir araştırma yayınlandı. Araştırmanın bulguları, yetişkinlerin 1930’lardan beri düzenli olarak artış göstermekte olan zekâ düzeyinin 2000’li yıllarda azalışa geçtiğini göstermesi açısından önem arz ediyor. ‘Flyyn Etkisi’ olarak tanımlanan ve XX. yüzyıldan Devamı …

Billie Eilish

Tolstoy’un bir eserinde 1800’lerin ortalarında Kafkasya’da bir Türk köyü tasvirini okurken şaşırmıştım. Çünkü, günümüz Anadolu köylerinden hiçbir farkı yoktu anlattığı ortamın! Esasen, Jack London’ın anlattığı 100 yıl önceki Amerika ya da George Orwell’in 80 yıl önce çizdiği İngiltere portrelerini incelediğimizde de insan yaşamının günümüzden çok farklı olmadığını rahatlıkla görebiliriz. Evet, Devamı …