Gerçek dünyanın tadını çıkarmak

Birkaç haftadır metaverse efsanesi hakkında paylaşımlarda bulunduktan sonra, nihayet bu haftaki köşemizde konuya ilişkin kişisel görüşlerimi paylaşabilirim. Okuyanlar hatırlayacaktır, metaverse’in günümüzde kullanıcıların da dahil oldukları üç boyutlu oyun ağırlıklı sanal evrenler ya da en yalın ifadeyle İnternet’in üç boyutlu halinden başka bir şey olmadığını ifade etmeye çalışmıştım. Şu haliyle bile pek çok sektör açısından yeni pazarlar anlamına gelen metaverse gelecek açısından ekonomik açıdan gerçekten ciddi katkılar sağlayabilecektir.

Bununla birlikte, metaverse denilen teknolojik gelişmelerin, abartılan ifadelerin aksine yakın gelecekte dünya çapında belirli yaş grupları dışında İnternet kullanıcılarının önemli bir kısmının ilgi alanına giremeyeceğini düşünüyorum.

Esasen, geçtiğimiz haftalarda bu konuda çok fazla dikkat çekmese de bence oldukça önemli bir haber yayınlandı. Haberde, Amazon’un metaverse yerine insanların “gerçek dünyanın tadını çıkarmasını” sağlayan cihazlar üzerinde çalıştığı ifade ediliyor. Bu kararın gerekçesi ise şirketin “insanların dikkatini çeken, gerçek dünyanın tadını çıkarmalarını sağlayan ve aileyi daha toplumsal bir deneyim haline getiren teknolojiler üzerinde çalışmak istemesi” olarak açıklanıyor.

Haberde geçen “gerçek dünyanın tadını çıkarmak” ifadesi aslında bütün söyleyeceklerimi dört kelime ile özetlemesi bakımından önem arz ediyor. İnsanların sosyal medya ile kaybetmeye başladığı “gerçek dünyanın tadını çıkarma” duygusu günümüzde gitgide belirginleşirken, gençler dışındakilerin zamanını sanal gözlüklere hapsedilmiş gerçekdışı bir dünya algısında sahte mutluluklar arayarak geçireceğine inanmak istemiyorum.

Metaverse odaklı teknolojik gelişmeler eğitim ve eğlence bağlamında özellikle yeni nesiller açısından ilgi çekici ve faydalı görülebilir. Ancak, başta sosyalleşme olmak üzere öğrenme, eğlenme ve alışveriş gibi hemen hemen her türlü ihtiyacımı “gerçek dünyanın tadını çıkararak” karşılama taraftarıyım.

Dünyanın bir ucundaki bir tanıdığınız ile hologram teknolojisi sayesinde yanınızdaymış algısı oluşturan bir yenilik pek çokları için ilginç gelebilir. Ya da bir tıp öğrencisi için insan vücudunun her türlü katmanını inceleyebileceği sanal bir kadavra başlangıç aşamasında oldukça faydalı olabilecektir.

Ancak, özellikle Facebook tarafından geçtiğimiz yıl “insanların arkadaşlarıyla takılabileceği, çalışabileceği, oynayabileceği, öğrenebileceği, alışveriş yapabileceği, yaratabileceği ve daha fazlasını yapabileceği sanal bir alan” olarak lanse edilen metaverse, esasen mutluluğu sanal bir dünyada arayanlar dışında hiç kimseye fayda sağlamayacak yeni nesil üç boyutlu Facebook uygulaması ötesinde bir gelişme vaat etmemektedir.

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA