Kral çıplak, görmüyor musunuz?

Giderek artan oranda dijitalleştiğimizi söylüyoruz. Kitaplar, toplantılar, dersler, alışverişler, resmi işlemler, bankacılık… akla gelebilecek her şey dijitalleşiyor. Kâğıt kokusunu arasak da gazetelere çevrimiçi erişebilmekten memnuz. Her türlü güçlüğe rağmen pandemi döneminde dersleri uzaktan gerçekleştirebiliyoruz. Market alışverişlerini evimizden yapabilmek hayatımızı kolaylaştırıyor. Hatta dünyanın bir ucundaki müzeleri bile evimizden gezebiliyoruz. Beraberinde getirdiği Devamı …

Yeni Sömürü CDS Üzerinden

  Herkesin dilinde bir CDS… “Risk Primi” de dedik. Kredi sağlayanlar, alacaklarını tahsil edemezse, alacaklarını sigorta ettirmesinin karşılığıdır. Risk var mıdır? Evet her alacakta bir tahsil sorunu ihtimal dahilindedir. Ama bunun bir “makulü” olmalıdır. CDS yüksekse ülke hakikaten sorunludur. Ödeyememe durumu vardır. Finansman başka amaçlara hizmet edecektir, borç kapısı sınırlandırılmalıdır. Devamı …

Hoş geldin ‘Cesur Yeni Dünya’

Gelin bugün tarihin derinlerinden günümüze uzanan bir yolculuğa çıkalım… Öncelikle, geçmiş haftalarda yapmış olduğum bir paylaşımı özetleyerek başlamak istiyorum. Sözlü kültürden yazılı kültüre geçildiği dönemde Platon’un bir eserinde geçen diyaloğu özetleyelim: “Theuth icatlarını sırasıyla tanıttı. Kral Thamus bunların nerelerde kullanılacağını sordu… Harflere (alfabe) sıra geldiğinde: Bu icat dedi Theuth, Mısırlıları Devamı …

Nasreddin Hoca Türbesi’nin Kapısı

Özdemir Asaf’ın dizeleri hepimizce ezbere bilinen şiiridir ‘Çizik’ Geleceğim, bekle dedi, gitti… ben beklemedim, o da gelmedi. Ölüm gibi bir şey oldu… ama kimse ölmedi. WhatsApp kullanıcılarının merakla beklediği üç aylık erteleme süresi nihayet doldu. Türkiye ve İngiltere gibi ülkelerde bu düzenlemelerin zorla uygulanamayacağına yönelik şerh konulmasına rağmen, Facebook tarafından Devamı …

Krizi yönetebilmek

Kriz, işletmelerin beklenmedik durumlara hazırlıksız yakalanmaları sonucu ortaya çıkan, buhranlı ya da bunalımlı dönemleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Tipik bir kriz dört temel aşamadan oluşur ki bunlar; krizin oluşum aşaması, ortaya çıkma aşaması (akut kriz), sürekli hale gelmesi (kronik kriz) ve çözülme aşamasıdır. İşletmeler açısından buhranlı ya da Devamı …

Yalan olarak hayat

İnsanlığın günümüzdeki en önemli problemi, yalandır. Yalan, günümüzde bireysel düzeyde kişilerin birbirine söylediği aldatmaca olmaktan çıkmış, toplumları ve insanlığı gerçeklikten koparan bir afet haline gelmiştir. Post-truth kavramı, insanlık durumumuzu belirleyen ve şekillendiren yalan afetini ifade etmek için kullanılmaktadır. Yalan afetinin insanlık durumumuzun temel belirleyicisi haline gelmesi, çanların bütün insanlık için Devamı …

Kötü günleri geride bıraktık…

Sosyal medya tiranları tarafından süresiz olarak susturulan Trump geçtiğimiz günlerde kendi sosyal ağını oluşturmuştu. Esasen sadece kendi paylaşımlarını yaptığı Twitter benzeri bir blog sitesi olarak adlandırabileceğimiz ‘From the Desk of Donald J Trump’ adlı web sitesinde yapılan paylaşımlar bazı takipçileri tarafından açılan Twitter hesapları üzerinde paylaşılmaya başlamasının üzerinde 24 saat Devamı …

Bir Tweetin Hatırlattıkları

Yıl 2018… Ekonomi “papaz rüzgarına kapılmış” savruluyor.  Ekran baykuşları seferberlik görev emrini almış, gün içinde dahi kanal kanal dolaşıp doların 14 ₺ olacağından başlayıp, “kan oluk oluk akacak” demeye kadar, her bir kötümserliği servis etme yarışında. Şimdilerde 3 yıl sonra dahi böyle bir dönemin hazırlıkları görülüyor. Ekonominin nabzı dolarda atıyor. Devamı …

Elektrik henüz varken!

Birbiri ardına meydana gelen küresel olumsuzluklar tüm insanlığı etkisi altına almaya devam ederken şüphesiz yeni öğretileri de beraberinde getiriyor. Tam olarak olmasa bile belirli bir oranda artık beklenmedikleri beklemeyi öğrendik diyebiliriz. Hani büyüklerimizin biz çocuklara duasında söylediği gibi “Allah sizleri akla hayale gelemeyecek kötülüklerden esirgesin”! İşte başımıza gelen bu son Devamı …