Kötü günleri geride bıraktık…

Sosyal medya tiranları tarafından süresiz olarak susturulan Trump geçtiğimiz günlerde kendi sosyal ağını oluşturmuştu. Esasen sadece kendi paylaşımlarını yaptığı Twitter benzeri bir blog sitesi olarak adlandırabileceğimiz ‘From the Desk of Donald J Trump’ adlı web sitesinde yapılan paylaşımlar bazı takipçileri tarafından açılan Twitter hesapları üzerinde paylaşılmaya başlamasının üzerinde 24 saat geçmeden şirket bu hesapları da erişime kapattı.

Trump’ın sözcüleri, olayın ardından ilgili hesaplarla ilişkileri olmadığını ifade etse de, şirketin kapatma politikası gereği daha önce kapatılan hesaplara ait paylaşımlar yapan ya da o hesap yerine açılan hesapları da kapattığı ifade edilerek, Trump tekrar başkan koltuğuna otursa dahi Twitter’da tekrar hesap açma şansı olmadığı ifade edildi.

Yine geçtiğimiz hafta Facebook’un geçtiğimiz yıl kurduğu yarı bağımsız Gözetim Kurulu tarafından Trump’a yönelik Facebook ve Instagram yasağının sürmesine karar verildi. Bununla birlikte kurul bu yasağın sınırlarının belli olmasını ve Zuckerberg tarafından altı ay içerisinde kesin karar verilerek ya Twitter gibi Trump’ın bir daha hesap açamamasına ya da yasağın ne kadar süreceğine karar verilmesi gerektiği ifade edildi.

Aynı Facebook önceki gün dünyanın gözü önünde Filistinlilere karşı şiddeti sürdüren İsrail’in yaptıklarını görmezden gelmeye devam ederken, dezenformasyon yaydığını iddia ettikleri Filistin merkezli 450 hesabı ise bloke etti.

Türkiye, İran gibi ülkelerde defalarca ülke yöneticilerinin twitlerini sansürleyen Twitter’ın Türkiye ve İslam’a yönelik Twitter’ın kendi söylemiyle “kaba ve saldırganca, hedef gösteren, taciz içeren, din de dahil olmak üzere korumalı kategorilere karşı nefret söylemi içeren” çok sayıda paylaşımda bulunan Geert Wilders gibi siyasilere ise tek bir müdahalede dahi bulunmaması şirketin konuşma özgürlüğü konusundaki hassasiyetini göstermek açısından yeterli sanırım!

Bu arada Facebook’un WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi’nin onaylanmasına yönelik tanımış olduğu ek süre 15 Mayıs’ta doluyor ve bu sürenin bir kez daha uzatılmayacağı tahmin ediliyor.

İnternet’te uzun zamandır dolaşan meşhur paylaşımla sözü noktalayalım:

Çok şükür, kötü günleri geride bıraktık… Şimdi sırada daha kötü günler var!

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA