Doğa ve kendini gerçekleştirme

İnsanlık, olağanüstü bir ekolojik sistem içinde yaşamaktadır. Yeryüzü, atmosfer, güneş ve canlılar dünyası içinde ve sayesinde nefes alıyor, koşuyor, yürüyor, enerji alıyor ve canlı kalabiliyoruz. Bitkiler fotosentez yaptıkça, bizde nefes alıyoruz. Her sabah güneş ışığıyla hayata merhaba demek, günümüzün ve gündüzümüzün ışık ve aydınlık içinde olmasını sağlamaktadır. Güneş, hayatımızı sürekli Devamı …

Berzah

1. Kulakları çınlatan şiddetli gök gürültüsünün ürkütücü sesiyle sıçrayarak gözlerini açıp bir süre anlamsızca tavana baktı. Karanlık odayı aydınlatan tek şey pencereden odanın duvarlarına süzülen dolunayın ışıltısından başka bir şey değildi. Daha önce hiç görmediği bu odada ne aradığını hatırlayamamanın verdiği şaşkınlıkla bir süre etrafına bakındı. Ardından ani bir hamle Devamı …

Bilgi zenginliği, dikkat yoksulluğu yaratır

Bir süredir paylaşmakta olduğumuz çoklu görev davranışları ve sosyal medya ilişkisi ile bu ilişkinin dikkat dağınıklığına ve bağımlılığa etkileri üzerine değerlendirmelerimizi bu yazımız ile tamamlayalım. Ödüllü ekonomist ve bilişsel psikolog Herbert Alexander Simon tarafından yarım asır önce, yani içinde bulunduğumuz dijital çağın çok öncesinde sarf edilen şu sözler günümüzde yaşadığımız Devamı …

Bir garip Orhan Veli

Ülkemiz edebiyatının en önemli isimlerinden birisi Orhan Veli’dir. Otuz altı yaşında hayatını kaybeden Orhan Veli’yi (13 Nisan 1914-14 Kasım 1950) doğumunun yüzonuncu yılında anıyoruz. Şiirde Garip akımının kurucusu olarak bilinen Orhan Veli, günlük hayatımızı şiirleştiren kişidir. Onun bazı mısraları herkes tarafından kullanılmaktadır. “Yazık Oldu Süleyman Efendi’ye” mısrası, toplumun bütün kesimlerinde Devamı …

Mutluluk: Anı yaşamak mı? Düşüncesizlik mi?

“Fevkalade memnunum dünyaya geldiğime, toprağını, aydınlığını, kavgasını ve ekmeğini seviyorum.” Nazım Hikmet Umut ve mutluluk arzusu ve düşünce yeteneği, insanın belki de en değerli zenginliğidir. Çoğu zaman insan, mutluluk arzusunu nasıl gerçekleştireceğini ve neyi düşünmesi gerektiğini bilmemektedir. Kişiler, büyük ölçüde yaptıklarının ve yaşadıklarının dışında olan konuları, hayalleri ve arzuları düşünerek Devamı …

Facebook Kıraathanesi

Uzun bir zaman önce tamamen kapatmıştım Facebook hesabımı. Geçtiğimiz haftalarda köşe yazılarımı eşzamanlı olarak sosyal platformlarda paylaşmak amacıyla yeni bir hesap açarak geri döndüğümde Facebook uygulamasının zaman içerisinde epey geliştirildiğini fark ettim. Grubun diğer uygulamaları ile entegre bir çerçevede ciddi anlamda bir sosyal ticaret platformuna dönen Facebook’ta değişmeyen tek şeyin Devamı …

Bilim ve sanat

Bilim ve sanat, insanlık için ekmek, su ve hava kadar gerekli olan tecrübelerdir. Bilim ve sanatın çoğu zaman birbirinden ayrı ve zıt olduğuna dair bir algı ve anlayışa rastlamak mümkündür. Bilim ve sanat, büyük ölçüde birbirinin yokluğunu değil, birbirinin varlığını gerektiren tecrübelerdir. Bilimsel fikirler, çoğu zaman sanatsal fikirlere ve tecrübelere Devamı …

Sosyal medya ve dikkat dağınıklığı

Önceki haftalarda, günümüzde pek çok insanın çoklu görev davranışları olarak da adlandırılan eş zamanlı olarak birden fazla görevi gerçekleştirdiğine ya da gerçekleştirmeye çalıştığına değinmiştik. Bu hafta, konuyu dikkat dağınıklığı perspektifinden değerlendirmeye devam edeceğiz. Günlük hayatımızda dikkat kaynaklarımızı farklı faaliyetlere seçici olarak tahsis ederiz. Ancak, daha önce de değindiğimiz üzere, çoklu Devamı …