Doğasız mutluluk mümkün mü?

Her geçen gün doğanın tahrip olması sonucu ortaya çıkan sorunlarla hayatımız bir cehenneme dönmektedir. COVID-19 Pandemisi, kuraklık, yağışsızlık ve iklim krizi gibi büyük sorunlar, doğanın tahrip edilmesi sonucu karşımıza çıkan hayati problemlerdir. Şimdiye kadar hep bir iklim değişikliğinden söz edildi. Artık iklim değişikliğinden söz etmenin yetersizliği anlaşılmıştır. Konuşulan artık iklim Devamı …

Hayatı anlamlandırmak

Sahip olduğumuz en değerli şey hayattır. Hayat, sadece yapıp ettiklerimiz değildir. Hayat, sürekli olarak kendi kendini yapan ve yaratan bütün süreçlerin ve tecrübelerin kendisidir. Hayatı geçmişe ait olmuş bitmiş anılar toplamına indirgeyemeyiz. Hayat, mevcut olan her şeyle ve herkesle ilgilidir. Hayat, mevcut olanlar üzerinden sürekli ve devamlı olarak yapma ve Devamı …

Duayen müzisyen Mustafa ERHAN’dan 5 Klasik Eser Önerisi [Listeler]

Klasik müzik dinlemeye yeni başlayanlar için gitar sanatçısı Öğr. Gör. Mustafa ERHAN tarafından önerilen 5 klasik eser: Joaquin Rodrigo, Concierto de Aranjuez – Adagio   Ludwig van Beethoven, Für Elise   Frédéric Chopin, Nocturne in C Sharp Minor   Tchaikovsky, Nutcracker Suite   Francisco Tárrega, Recuerdos de la Alhambra     Devamı …

Müzik ruhun gıdası mıdır?

Gündemden biraz uzak durmak için bugün son yıllarda müzik ile mutluluk arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmaların bulgularını paylaşmak istiyorum.  Bu konuda dünya çapında çok sayıda araştırma gerçekleştiriliyor. Bulgular ise genel itibariyle müziğin insan duygu ve davranışlarını etkileyebilecek boyutta olduğunu gösteriyor. Pek çok araştırmacı müziğin hayatımızı daha tatmin edici hale getirerek gerçekten Devamı …

Sosyal medyanın karbon ayak izi

Dünya çapında son 20 yılda İnternet kullananların sayısı Avrupa’da 6 kat, Asya’da 21 kat, Afrika’da ise 139 kat artarak küresel nüfusun %63’ü İnternet’i aktif kullanıcı haline geldi. Bunun sonucunda da, küresel düzeyde salınımı gerçekleşen yaklaşık 40 milyar ton CO2‘in %4’ünün kaynağını dijital teknolojiler oluşturuyor. An itibariyle küresel hava trafiğine eşit Devamı …

Dünya, insan, sanat

Sanat nedir sorusu, her zaman için  insanlığı meşgul eden  kadim bir problem olduğu gibi,  insanlığın önünde  duran en kadim meydan okumalardan biri olarak önümüzde durmaktadır.  Sanat, içinde yaşadığımız dünyaya ve ait  olduğumuz insanlığa bağlı olma ve bağlanma tecrübesidir. İnsanlıkla bağları kopan veya zayıflayan, yaşadığı dünyaya karşı duyarsızlaşan ve duygusuzlaşan biri Devamı …

Hayatı Eylül Ruhuyla Yaşamak

Her Eylül sabahında bütün dünyanın gününü, güneşini, serinliğini, derinliğini ve doluluğunu yaşıyorum. Eylül, bir ay olmanın ötesinde bir hayattır. Eylül’ün derinliklerine bir yazı bırakmak, ruhumun dayanılmaz bir tutkusu gibi sarıyor. Eylül’e dair yazı yazdıktan sonra, Eylül’e olan borcumu yerine getirmenin huzuruyla doluyorum. Eylüle’e yazı yazmak, aslında kendime ve doğaya yazı Devamı …