Kötülük asla bitmez

Geçtiğimiz haftalarda bir yarışma programında “Üçün üç katından ikinin iki katı çıkartılırsa sonuç kaç olur?” sorusuna cevap veremeyen bir yarışmacı, joker hakkını kullanarak bir inşaat mühendisi arkadaşını arayıp soruyu cevaplamasını istemişti. Kısa süre içinde cevap vermesi gereken arkadaşı ise sorudaki tuzağa düşerek üçün küpünden ikinin karesinden çıkarınca hatalı cevap verdiği için sosyal medyada gündem olmuştu.

Bu gibi yarışmalarda akademisyenler (özellikle de profesörler!) başta olmak üzere, belirli bir alanda uzmanlaşmış kişilerin basit görünmekle beraber yanıltıcı ya da genel kültüre dayalı olan ilk sorularda elenmeleri durumunda eğlence konusu olmaları doğaldır.

Hatta, Platon ‘Theaitetos’ adlı eserinde bundan yaklaşık 2500 yıl önce yaşayan, bilimin ve felsefenin öncülerinden kabul edilen Thales’in de başından geçen benzer bir anekdotu anlatır. Rivayete göre Thales gökyüzünde olup bitenleri incelemek üzere havaya bakarak yürürken bir kuyuya düşünce ukala bir Trakyalı köle “Yukarıdaki şeyleri öğrenmek istiyor ama önündekileri bilmiyor.” diye onunla alay eder.

Çok daha karmaşık problemleri çözebilecek eğitime sahip kişilerin düşebileceği bu gibi durumlara yönelik sosyal ağlarda yer alan alaycı paylaşımlar bir ölçüye kadar kabul edilebilir. Ancak, maalesef bu platformlar benzeri paylaşımların kısa süre içinde hakarete dönüştüğü ortamlara dönmeye başladı.

Günümüzde, sosyal ağların subjektif fikir özgürlüğü politikalarının cazibesi ve anonim paylaşımlardan elde ettikleri geçici güçle hedef seçtikleri kişilere acımasız bir şekilde oldukça ağır iftiralar atıp hakaretler savurmaktan büyük bir zevk alan sapkın bir güruh var. İnsanlıktan nasibini alamayan bu zavallıların gözü öylesine dönmüş ki, geçmiş yıllarda depremlerde hayatını kaybedenlerden, hunharca işlenen cinayetlere kurban giden kadınlara kadar hemen hemen herkesi kendilerine hedef seçtiklerine şahit olduk.

O yüzden de geçtiğimiz günlerde dünya çapında bir sanatçıya kızıp yüzündeki doğuştan gelen fiziksel kusurlara hakaret ettiklerinde ya da eşini silahlı bir saldırıda kaybetmesinin üzerinde daha 24 saat bile geçmeden bir televizyon sunucusunun namusuna yönelik ahlaksız paylaşımlarda bulunduklarında şaşırmadık…

Socrates’in de söylediği gibi “Kötülük asla bitmez. Çünkü her zaman iyiliğin bir karşıtı olmalıdır…

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA