36 bin 525 gün

Kurtuluş Savaşı yıllarına ait New York Times arşivlerine göz attığınızda çok sayıda spekülatif, dezenformasyon içeren haberler karşınıza çıkar. Örneğin, gazete arşivlerinde “Yunanlılar Ankara’yı kuşattı”, “Kemal Paşa Ankara’yı boşaltıyor”, “Ankara işgal edildi” gibi başlıklarla artık savaşın bittiği ve Türklerin yenilgiyi kabul ettiklerine ilişkin çok sayıda manşet mevcut.

Takip eden yıllarda, ‘Hasta Adam’ı bir türlü öldürememenin üzüntüsüyle “Kemal Paşa öldü” ya da “Paşa suikasta kurban gitti” gibi başlıklar dahi atıldığını görüyoruz. Ama bir türlü istedikleri gibi sonuçlanmıyor Kurtuluş Savaşı.

Cumhuriyet kurulduğunda dahi “ülkenin yeni rejime karşı tepkili olduğu” haberleri paylaşılıyor, “Padişahın illegal şekilde görevden uzaklaştırıldığı” yazılıyor, yetmiyor cumhuriyetin ilanından 3 ay geçmeden “Kemal’in dul eşi ülkeyi yönetebilir” başlıklı bir haber paylaşılarak Mustafa Kemal Paşa’nın ölüm döşeğinde olduğu ve her an ölebileceği iddiaları paylaşılıyor.

Takip eden yıllarda burada paylaşmak istemediğim hoş olmayan, ciddiyetten uzak çok sayıda spekülatif haberler çıkıyor karşımıza.

Ancak, Türkiye’ye yakıştıramadıkları Cumhuriyet rejimi, her türlü badireye, her türlü ihanete, her türlü güçlüğe, her türlü zorluğa rağmen bir asırdır dimdik ayakta kalmayı başardı.

Bu konuda hiçbir endişesi olmayan Atatürk, 18 Haziran 1926 tarihinde Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte bu gerçeği zaten altın harflerle tarihe not düşmüştü:

Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA