KOBİ’ler E-ticaret Platformlarının Yüksek Komisyon Oranlarından Rahatsız

İstanbul özelinde özel sektörün e-ticaret ve e-ihracat potansiyellerini ortaya koymak amacıyla İstanbul Ticaret Odası tarafından hazırlanan “Reel Sektörün Dönüşümünde E-Ticaret ve E-İhracat” isimli rapor yayınlandı. Raporda, sektörün mevcut durumu analiz edildikten sonra geleceğe ilişkin projeksiyonlar sunuluyor.

Raporda, e-ticaret bağlamında KOBİ’lerin en çok yakındıkları sorunların başında e-ticaret hizmeti veren platformlar tarafından alınan komisyonların yüksekliği geldiği ifade ediliyor. Araştırmaya katılan KOBİ’lerin yarıdan fazlası Trendyol tarafından sunulan e-ticaret hizmetinden yararlanırken, Hepsiburada, Instagram, Sahibinden, Getir, n11 ve Amazon platformları ile çalışan işletmelerin oranlarının birbirine yakın olduğu görülüyor.

KOBİ’lerin e-ticaret konusunda karşılaştıkları diğer zorluklar ise yüksek komisyon oranları, kargo ücretlerinin yüksek olması, yüksek rekabet ortamı, lojistik problemleri, e-ticarete ilişkin devlet desteğinin yetersiz olması, kargo hizmet kalitesinin yetersiz olması, teslimat süreleri, online satış platformlarından yapılan ödeme sürelerinin uzun olması, stok ve depolama süreç yönetiminin zor olması, güvenilirliğin sağlanması, güvenlik önlemleri maliyetlerinin yüksek olması, müşteri hizmetleri yönetiminin zor olması, online satış platformlarının kullanım zorluğu, teknik altyapı yetersizlikleri, ve internet altyapısının yetersiz olması şeklinde sıralanıyor.

IHT Haber Merkezi