Kitap dinlemek

Pek çok insan kitap okuyacak zaman ya da imkân bulamamaktan yakınır. Oysa sosyal ağlar, televizyon, ya da bilgisayar oyunları gibi aktiviteler için ekran karşısında geçirdiğimiz zamanın belirli bir kısmını kitap okumaya ayırma şansına her zaman sahibiz.

Geçtiğimiz günlerde TBMM Dijital Mecralar Komisyonu tarafından ekran karşısında geçirilen sürenin 8-10 saat civarında olduğu açıklandı. Günün üçte birini ekran karşısında geçirmek yerine bu sürenin sadece bir saatini bile kitap okuyarak geçiren bir kişi bir yıl boyunca kaç kitap okur, hiç merak ettiniz mi?

Çok basit bir hesap yapalım. Normalde bir saatte okuma hızınıza bağlı olarak rahatlıkla en az 20 sayfa kitap okumanız mümkün. Okuduğunuz kitabın türü ve diğer faktörler göz önüne alındığında sayfa sayısının çok daha fazla olabileceğini dahi söyleyebiliriz. Sadece haftanın 5 günü 20’şer sayfa kitap okuduğunuzu varsaydığınızda bile bir yıl sonunda 5 bin sayfa kitap okuduğunuzu fark edeceksiniz.

Ortalama bir kitabın 250 sayfa civarında olduğunu varsaydığımızda, bir yıl boyunca 20 kitabı rahatlıkla bitirebileceğiniz ortaya çıkıyor. Yani, çok fazla zaman ayırmadan her ay iki kitabı rahatlıkla bitirebilmeniz mümkün.

Elbette kitaba ayıracak bütçeniz olmadığını da söyleyebilirsiniz. Bu durumda, kütüphanelerden ücretsiz olarak kitap ödünç alabildiğinizi hatırlatmamıza gerek yok sanırım. Peki, yine de farklı sebeplerden ötürü kitap okumak için vaktiniz olmadığını düşünüyorsanız ne yapılabilir? Bu durumda, çevrimiçi ücretli ve ücretsiz olarak sunulan çok sayıda sesli kitap uygulamasından yararlanabilmeniz mümkün.

Yolda işe giderken, şehirler arası seyahat ederken, evde yemek yaparken, yatakta uzanıp dinlenirken, tatilde güneşlenirken, parkta yürüyüş yaparken ya da kitap dinlemek için yaratacağınız farklı zaman dilimlerinde sesli kitapların dünyasında farklı deneyimler yaşamanız mümkün.

Kendimden örnek vereyim. Son bir yıl içerisinde sadece seyahatlerde dinlediğim kitapların sayısı 50’nin üzerinde. Bu da en basit hesapla bile 10 binin üzerinde kitap sayfasına karşılık geliyor. O sayede okuma listemde bulunan bazı kitapları dinleme şansına erişerek okumak için planladığım zamandan çok daha önce bitirmiş oluyorum.

Tavsiye ediyorum, mutlaka deneyin!

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA