İngiltere Wikipedia’ya erişimi engelleyecek mi?

Ülkemizde sosyal medya ile ilgili düzenlemeler gündeme geldiğinde bu düzenlemelerin fikir özgürlüğünün önüne geçeceğini iddia ederek karşı çıkanlar olmuştu. Oysaki tüm özgürlüklerde olduğu gibi ifade özgürlüğünün de sınırlarını diğerlerinin hak ve özgürlükleri belirler.  O yüzden de, İnternet ortamında dezenformasyonla mücadele başta olmak üzere, çocukların korunması, birey ve kurumlara yönelik hakarete varan paylaşımların önüne geçilebilmesi için her hukuk devletinin bazı düzenlemeler yapması gerekiyor. Sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde sosyal medyaya yönelik düzenlemeler gerçekleştirildiğini de her fırsatta bu köşede dile getirmeye çalışıyoruz.

İngiltere’de de bir süredir bu konuda tartışmaların odağında ‘Online Safety Bill’ (Çevrimiçi Güvenlik Yasası) yer alıyor. Yasaya ilişkin web sitesinde “Çevrimiçi Güvenlik Yasası, çocukları ve yetişkinleri çevrimiçi ortamda korumaya yönelik yeni bir yasalar dizisidir. Bu yasa, sosyal medya şirketlerini kullanıcılarının platformlarındaki güvenliğinden daha sorumlu hale getirecektir.” ifadesi yer alıyor.

Yasadan en çok etkilenecek olan çevrimiçi platformlar ise şüphesiz içerikleri kullanıcılar tarafından oluşturulan web siteleri ve uygulamalar, yani sosyal ağlar olacak. Halihazırda Wikipedia bu yasa sonucunda İngiltere’de erişim engeli ile karşı karşıya kalabileceğini itiraf etti bile!

Wikipedia’nın yakınma sebebi ise ilgili platformların özellikle cinsellikle ilgili materyaller başta olmak üzere bazı içeriklere çocukların erişimini kontrol altında tutmak amacıyla yaş doğrulaması yapmak zorunda olmalarından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz günlerde bir Wikipedia yetkilisi web sitesinin yaş doğrulama yapmayı planlamadığı için bu karara uymayacağını, bu yüzden de yakın gelecekte İngiltere’de erişim engeli ile karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.

Sitede yer alan cinsellikle ilgili eğitici metin ve görsellerin pornografi olarak yorumlanarak siteye erişimin engellenebileceğini ifade eden şirket yönetimi, 7 milyona yakın içeriğin tek tek yasaya uygunluğunun denetiminin mümkün olmadığını, yaş doğrulaması kuralının uygulanması durumunda ise “okuyucular ve katkıda bulunanlara tanınan minimum veri toplama taahhüdü ihlal edilmiş olacağı için” bu yasaya uymayacaklarını açıkça ilan ederek kullanıcılar tarafından oluşturulan ansiklopedik içeriğe sahip sitelerin yasadan muaf tutulmasını istiyor.

Yasanın ihlali durumunda belirlenen yaptırımlar ise ülkemizde de olduğu gibi, küresel cironun %10’una kadar para cezası ve bazı durumlarda erişim engeli gibi kısıtları kapsıyor.

Hukukçuların ortak kanısı ise pratikte Wikipedia’da yer alan içeriklerin denetim altına alınmayacağı yönünde.