Sahte diplomalar

Geçtiğimiz yıl sahte bir doktor, hatta bir de sahte doçent skandalı bir süre ülke gündemini meşgul etse de çabucak unutuverdik her ikisini de.

Peki bu kadar kolay mıdır sahte diplomalara sahip olabilmek?

Özel bir çaba göstermeye gerek yok, Google’a girip “sahte diploma” yazdığınızda en üstte sponsorlu reklam adı altında sahte diploma sattığını iddia eden en az üç web sitesine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Bu sitelere göz attığınızda hepsinin de oldukça iddialı bir şekilde istediğiniz üniversite için gerçeğinden ayırt edilemeyen diplomalar basabildiklerini, paraya kıyarsanız e-devlet onaylı diplomanızın dahi kısa bir süre içinde adresinize ulaştırılacağını garanti ediyor.

Ülkemizde kaç kişi bu belgelere para ile ulaşmıştır, ya da kaç kişi bu belgeleri kullanarak bir meslek sahibi olmuştur bilemiyorum. Ancak, benim asıl merak ettiğim konu, basına yansıyan tüm bu skandallara rağmen halen Whatsapp numaralarını bile alenen paylaşmaktan çekinmeyen bu kişilere karşı güvenlik birimlerinin özel bir çalışma yapıp yapmadığı…

Esasen bu sorun sadece ülkemizde yaşanmıyor. Geçtiğimiz günlerde Forbes dergisinde yayınlanan bir habere göre dünya çapında sahte diploma endüstrisi öylesine büyük ki, 7 milyar dolar büyüklüğünde bir pazarın var olduğu düşünülüyor.

Geçtiğimiz Ocak ayında ABD’de yapılan bir soruşturma sonucunda, faaliyetlerine son verilen üç eski hemşirelik okulunda hazırlanan 7.600 sahte diplomanın 114 milyon dolarlık satışıyla bağlantılı olarak 25 kişi tutuklanmış.

Farklı eyaletlerde 100’ün üzerinde sahte hemşirenin bu diplomalarla meslek sahibi olduğu tespit edilerek görevlerine son verilmiş. Bunlardan bir kısmının kamu kurumlarında görev yapıyor olması durumun vahametini gösteriyor.

Dikkate değer bir başka husus da 2015 yılında New York Times gazetesi tarafından ortaya çıkarılan Pakistan merkezli bir şirketin çoğunluğu ABD’de olmak üzere sahte üniversite web siteleri kurarak parayla online eğitim diploması satıyor olması. Geçen süre zarfında halen faaliyetlerine devam eden bu kuruluş hazırladığı sahte üniversite web sitelerini akredite eden çok sayıda sahte akreditasyon kuruluşlarına ait web sitelerini hazırlamayı da unutmamış! Şirketin 400’ün üzerinde sahte üniversiteye ait diplomaları sadece körfez ülkelerinde 200 binin üzerinde kişiye sattığı ifade ediliyor.

Şirketin sadece sahte diploma satmakla kalmayıp, bu diplomaları satın alanları bir süre sonra kıskacına alarak deşifre etmekle tehdit ettiği, bu yolla da milyonlarca dolar para kazandığı belirtiliyor.

Su testisi su yolunda kırılır diye boşuna dememişler…

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA