Zamanı etkin kullanmak

Bir önceki yazımızda gençler başta olmak üzere pek çok kişinin sosyal medya yüzünden farkında olmadan zamanını oldukça verimsiz geçirdiğine değinerek, takip eden yazımızda zamanımızı geri kazanmak için atılabilecek küçük adımlara değineceğimizi ifade etmiştim.

Esasen 24 saatlik bir zaman diliminin verimli olarak değerlendirilebilmesi durumunda her türlü aktivite için fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, eğer gününüzün önemli bir kısmını cep telefonunuzun ekranı karşısında, özellikle de sosyal ağlarda gereğinden fazla zaman harcayarak geçirdiğinizden endişe ediyorsanız, öncelikli tavsiyem telefonlarınızın ‘dijital sağlık’ uygulamalarını aktif hale getirmeniz olacaktır. Eğer kullandığınız telefonda bu uygulamalar mevcut değilse, bu konuda ücretsiz çok sayıda uygulamadan birisini edinerek gününüzün ne kadarını ekran karşısında geçirdiğinizi, ve bu sürenin uygulamalara göre dağılımını takip edip gerekli sınırlama ayarlarını aktif hale getirebilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken husus, günü sekizer saatlik üç eşit parçaya böldüğünüzde bu parçalardan birincisini mutlaka uyku ve dinlenme için, ikincisini meslek ve/veya eğitim vb. kariyeriniz için, son dilimi ise kendiniz için ayırabildiğinizden emin olmanız. İhtiyaç halinde elbette uykudan çalarak gününüzü 28 saate kadar bile çıkarabilmeniz mümkün, ancak bu durumun uzun süreli gerçekleştirilmesi durumunda sağlığınız ve performansınızın olumsuz etkileneceğini unutmamanız gerekiyor. Bu konuda en güzel takibi de akıllı saatler gibi giyilebilir teknolojiler ile gerçekleştirebilirsiniz.

Özellikle hafta içi günler açısından iş ve eğitim gibi faaliyetler için ayıracağınız sekiz saatlik dilimin gün içi dağılımı genellikle sizin tarafınızdan belirlenmediği için ona zaten düzenli olarak uymanız gerekiyor. Ancak kalan sekiz saatlik dilimin eğlence, yemek, kişisel bakım, sosyalleşme, oyun vb. faaliyetlere etkin bir şekilde dağılımı tamamen sizin çabalarınız ile gerçekleşeceği için yukarıda değindiğim dijital sağlık uygulamalarından ekrana ayırdığınız süreyi planlayıp takip ederek kendinizi kontrol altında tutabilmeniz mümkün.

‘Zaman yönetimi açısından önerilen yöntemler nelerdir?’ sorusuna ise bir sonraki yazıda değinip uygulaması kolay bazı yöntemler hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA