Bayram Mesajı

Bayramlar insanları bir araya getiren kadim değerlerimizden olmakla birlikte, yaz aylarına denk geldikleri dönemler genelde bayramlıktan çıkarak tatile dönüşüyor. Hele ki, pandemi kısıtlamalarının hemen ardından gelen uzunca bir bayramda, aylar öncesinden organize edilen tatil planları sayesinde pek çok kişi için bayram ziyaretleri başta olmak üzere bayramları bayram yapan güzellikleri yaşamak pek de mümkün görünmüyor.

Bu vesile ile bayramlaşma mesajları konusunda bir öneride bulunmak istiyorum. Gelin, bu bayram “kopyala yapıştır” şeklinde paylaştığımız çirkin bayram mesajlarını birbirimize göndermekten vazgeçelim. Çünkü, gayrı samimi ve hatta ne gönderenin ne de alıcının okumadığı, çoğunlukla bir yerlerden kopyalanmış olan tebrik mesajlarını SMS, WhatsApp vb. kanallar üzerinden birbirimize göndererek bayramlaşmış olmuyoruz. Hatta bu mesajları isim bile belirtmeden toplu olarak gönderiyorsak, bu durumun o kişilere yönelik ciddi bir ayıp olduğunun farkında olmamız gerekiyor.

Eğer bu davranışın “O kişilere değer verdiğimizi göstermek” olduğunu düşünüyorsak maalesef yanılıyoruz. Çünkü, zahmetsizce bir yerlerden kopyaladığımız o mesaj ya da görselleri toplu olarak telefon rehberimizdekilere göndererek aslında sadece bayramlaşma görevimizi yerine getirdiğimizi zannederek kendimizi kandırıyoruz.

Mesaj göndermek yerine sesli ya da görüntülü olarak bayramlaşmak, sadece mesaj gönderme imkânımız mevcut ise en azından alıcıyı gerçekten o mesajın kendisine geldiğini gösteren kişiselleştirilmiş ifadeler ile tebrik etmek çok zor olmamakla beraber bayramlaşma duygusunu kalpten yaşamamızı sağlayacak ufak dokunuşlar olacaktır.

Bu vesile ile tüm İslam aleminin Kurban Bayramı’nı kutlar, sağlık, mutluluk ve huzur dilerim…

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA