Kişisel verileriniz güvende mi?

Yaklaşık iki hafta önce, 21 milyonun üzerinde YemekSepeti kullanıcısına ait kişisel verilerin bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiği açıklandı. Şirketin müşteri sayısının da o civarda olduğunu düşündüğümüzde müşteri veri tabanına kayıtlı tüm kullanıcıların bu olaydan etkilenmiş olabileceğini söylemek mümkün.

Bu olayın hemen ardından Türkiye dahil 160 ülkede yaşayan 533 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin çalındığı haberleri gündeme geldi. Ele geçirilen verilerin arasında şirketin kurucusu Zuckerberg de dahil olmak üzere pek çok kullanıcıya ait konum, telefon numarası, doğum tarihi ve e-posta adresi gibi kişisel bilgilerin yer aldığı ifade ediliyor.

Geçtiğimiz hafta basına yansıyan haberlere göre bilgisayar korsanlarının son kurbanı ise iş dünyasına yönelik sosyal ağ olarak faaliyet gösteren LinkedIn oldu. Şirkete ait 500 milyonun üzerinde kullanıcıya ait veriler çalınırken, örnek olarak seçilen 2 milyon kurbana ait verilerin bazı platformlarda örnek olarak $2 karşılığında satışa sunulduğu ifade ediliyor.

Saymış olduğum üç vakanın da son üç hafta içinde gerçekleştiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Güvenliğe ciddi düzeyde önem veren Microsoft ve Facebook gibi dünya devlerinin veri tabanlarına yönelik saldırıların dahi başarıya ulaştığı günümüzde şirketler tarafından alınan ve alınacak olan her türlü önleme rağmen bilgisayar korsanlarının da sızma girişimlerinin gelecekte de devam edeceğini söylemek yanlış olmaz.

O yüzden de sorunu sadece teknoloji devlerine indirgemek yerine kullanıcılar olarak alabileceğimiz en ciddi önlemleri hayata geçirmekte fayda var. Öncelikle farklı hesaplar için kullandığımız şifrelerin her birinin diğerinden farklı, tahmin edilmesi güç ve çeşitli kombinasyonlardan oluşması gerekiyor. Ayrıca şunu da unutmamak lazım ki, kolaylık açısından diğer sitelere Facebook ve Google gibi hesaplar üzerinden giriş yapıyorsanız, ilgili sosyal ağa yönelik saldırılarda diğer hesaplarınıza giriş anahtarlarını teslim etmiş oluyorsunuz. O yüzden de cep telefonu onayı gibi çifte korumalı erişim seçeneklerini tercih etmeniz durumunda hem erişim güvenliğini güçlendirmiş hem de şifrenizin ele geçirilmesi durumunda dahi hesabınızı kurtarmayı garantiye almış olursunuz.

Şifrelerinizi belirli aralıklarla güncelleyerek, erişim yaptığınız cihazlara ilişkin sınırlamalar getirerek, hesabınıza erişim izni verdiğiniz diğer uygulama ve cihazları düzenli aralıklarla gözden geçirerek ve en önemlisi de sadece gerçekten gerekli olan bilgilerinizi sosyal ağlarda paylaşarak kişisel verilerinizi koruma konusunda küçük ama ciddi önlemler alabilirsiniz.