Hasta mahlukların kadına karşı cinsel terörizmi!

Kadın öldürmek, kadına tecavüz etmek veya kadına şiddet uygulamak, günlük aldığımız haberler arasındaki yerini almaya başladı. Karşılaştığımız durum, artık bir şiddet boyutunu çoktan aşıp, terör boyutuna gelmiş bulunmaktadır. Şimdiye kadar kadına karşı şiddeti konuşuyorduk, bundan sonra kadına karşı terörü konuşacağız. Kadına karşı terör, sahici anlamda insanlığın ve toplumun beka sorunudur.

Kadına karşı yapılan terör sonucunda verdiğimiz en son kurban, Musa Orhan isimli hasta mahluk tarafından cinsel terörizme maruz kalan İpek Er isimli genç kızdır. Bir ay önce silahla intihar girişiminde bulunan İpek Er, bir aydan fazla bir süredir verdiği yaşam savaşını 2 gün önce kaybetti.

Bir kadının cinsel terörizm sonucu hayatını kaybetmesi, insanlık için dayanılmaz bir acıdır. Cinsel azgınlık ve terörizm sonucu kadın hayatının hiçe sayılması ve ortadan kaldırılması, bütün insanlığın hayatına saldırı olduğu gibi, tek asli değer olan yaşama saygı ilkesinin hukuksuzca ve ahlaksızca ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir.

İpek, Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Kurukavak köyünde yaşayan genç bir kızdır. Musa Orhan isimli uzman çavuş olarak görev yapan cinsel terörist, facebook üzerinden İpek’le tanışır ve ona vaatlerde bulunur. İpek’in hikayesinden kadınların facebook başta olmak üzere sosyal medya kanallarında tanıştıkları kişiler konusunda çok dikkatli olmaları gerektiği dersini çıkarıyoruz. Facebook ve diğer sosyal medya kanallarının cinsel teröristler için bir cennet olduğunu unutmamak lazımdır.

Musa Orhan denilen cinsel terörist, İpek’e evlenme vaadinde bulunmakta ve onunla İzmir’e yerleşme sözü vermektedir. Musa Orhan’ın yalanlarına kanan İpek, onunla Siirt’te görüşür. Musa Orhan, Siirt’te İpek’e alkol içirdikten sonra zorla tecavüz eder. İpek’e zorla tecavüz eden Musa Orhan, onunla evleneceğini ve İzmir’e yerleşeceklerini söyler. İpek’i tehditlerle korkutan Musa Orhan, onu İzmir’e yollar. Ancak İzmir’de tek başına kalan ve korkan İpek, tekrar Siirt’e döner. Musa’nın tehditlerinden korkan ve yaşadığı travmayı atlatamayan İpek, silahla canına kıymaya çalışır. Bir aydır hastanede olan İpek, 2 gün önce hayatını kaybeder.

Musa Orhan, Uzman Çavuş olarak çalışıyor olmaktan dolayı kendisini dokunulmaz zannetmekte ve askeri görevini bir kadına tecavüz etmek için istismar edebilmektedir. Hiçbir görev ve konum, hiç kimseye cinsel terörizm ve şiddet uygulama ayrıcalığı vermemektedir.

Musa Orhan, İpek Er’e cinsel olarak sahip olmak için her türlü yalanı söylemiştir. Burada korkunç olan şey, bir kadının yalanla kandırılabilen düşük bir varlık olarak görülmesidir. Erkeklerin öğrenmesi gereken en önemli şeylerin başında, kadın-erkek ilişkisinde en önemli unsur, dürüstlüktür. Yalan üzerine bina edilen kadın-erkek ilişkisi, herkese telafisi büyük zararlar ve yıkımlar getirmektedir. Bir kadının cinselliğini istismar etmek için her türlü yalanın ona söylenebileceği yanılgısı, büyük bir ahlaksızlık ve düşüklüktür. Erkekler, kadınlarla dürüstçe konuşmanın en sağlıklı ilişki biçimi olduğunu öğrenme olgunluğuna ermelidirler. Musa Orhan örneğinde olduğu gibi cinsel terörizmi besleyen en önemli şey, yalandır. Kadın-erkek ilişkisinde yalan konusu sorgulanmadan ve aşılmadan kadına karşı şiddetle mücadele edilemeyeceğini söyleyebiliriz, çünkü her kadına karşı şiddet olayının arkasında bir yalan unsuru ortaya çıkmaktadır.

İpek Er, bütün hikayesini geride bıraktığı mektupta anlatmaktadır. İpek’in anlattığına göre Musa Orhan, “Ben devlet görevlisiyim, bana bir şey olmaz, sen sahipsizsin” gibi ifadeler kullanmaktadır. Cinsel suçlar işleyen insanlar, kendilerine bir şey olmayacağını düşünmekte, kadınları ise sahipsiz, daha doğrusu kadınları kendi tecavüzlerinden koruyacak hiçbir gücün olmadığını sanmaktadırlar. Her kadın, kendinin sahibidir. Kadın, bir tecavüzcünün merhametine bırakılacak bir varlık değildir. Kadının çaresiz olmadığını, erkeğin yaptığı her türlü cinsel suçun mutlaka cezalandırılacağına dair bir kültür oluşturmak lazımdır.

İpek’in annesinin, kızının ölümünden sonra yeri göğü inleten, Musa Orhan’ın cezalandırılmasını isteyen videosu yayınlandı. Kızını kaybeden acılı annenin feryadı, bütün Türkiye’yi sarstı. İpek Er’in ölümünden sonra sosyal medya kanallarında Musa Orhan isimli cinsel teröristin tutuklanması için büyük bir kampanya başlatıldı. Sosyal medyada meydana gelen tepkiler üzerine Musa Orhan isimli cinsel terörist tutuklandı. Sosyal medya, bugün yargı dahil kamuoyunda kadına karşı şiddetle mücadele etmenin en etkili platformu haline gelmiş durumdadır. Kadına karşı şiddet işleyen suçluların yaptıklarının yanlarına kâr kalmaması için bütün toplum sorumluluk üstlenmeli ve duyarlılık göstermelidir. Kamuoyu, sosyal medya dahil bütün araçları kullanarak kadına karşı şiddetle mücadele etmeli, bu konuda toplumsal duyarlılığın üst seviyede olmasını sağlamalıdır.

 

Prof. Dr. Bilal SAMBUR