Modern zaman efsaneleri 1: Sifisos’un cezası

En sevdiğim mitolojik öykülerdendir Sisifos (Sisyphos) efsanesi. İşlediği suçtan ötürü ciddi bir cezayı hak eden Sisifos’tan kendi boyundan büyük yuvarlak bir kaya kütlesini dağın tepesine kadar yuvarlayarak çıkarması istenir. Cezanın zorluğu ise kayanın dağın tepesine kadar taşınması değil, tepeye kadar ulaşmayı başardığında o kayanın tekrar aşağı yuvarlanmasından kaynaklanmaktadır. Sisifos’un azimle Devamı …

Kargo elemanı siz evde yokken evinizin içine siparişinizi bırakmalı mı?

Drone olarak adlandırılan insansız hava araçlarından (İHA) yararlanarak e-ticaret siparişlerinin dağıtımının gerçekleştirilebilmesine yönelik tüm lobi faaliyetlerine rağmen Amerikan hükümetinin konuya ihtiyatla yaklaştığını önceki yazılarımda belirtmiştim. Çin başta olmak üzere pek çok ülkede İHA’ların ticari dağıtımda kullanımı konusunda daha esnek davranılırken gerek hava güvenliği gerekse terörist saldırılara karşı hassas davranan Amerikan Devamı …

Çakmakçılar Yokuşu

Kapalıçarşı’nın hemen yanında Mahmutpaşa’dan Beyazıt Meydanına çıkan dik bir yokuş vardır. Bu yokuşun adı Çakmakçılar Yokuşu’dur. Eskiden İstanbul’un kalbi Kapalıçarşı  ve çevresinde atarmış. İstanbul ve çevre illerdeki insanlar buralara gelip sürekli alışveriş yaptıkları için günün her saati hınca hınç dolu olurmuş. Osmanlının çeşitli yerlerinden başkente gelen ticari gemiler Karaköy veya Devamı …

Cumhuriyetle Büyümek

Türkiye büyümede, 2010-2017 aralığında %6 rakamlarını yakalamıştır. Bölgesel istikrarsızlıklar, yurt içi çalkantılar, güvenlik sorunları Türkiye ile beraber büyüyüp serpilen risklerdir. Bütün bunlara rağmen bazı tablolar var ki milletlerin hayatında unutulmazlar arasına katılır: “CÜMHURİYETİ BİZ BÖYLE KAZANDIK” tablosu da bu fotoğraflardan birisidir. Ülkenin hangi badirelerden geçtiği, nelerle mücadele ettiği, çekilenler ve ardından felaha Devamı …

Mobil İnternet kullanımı ve bağımlılık

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir OECD raporunda üye ülkelerde geniş bant mobil İnternet kullanım oranının %99.3’e ulaştığı ifade ediliyor. Diğer bir ifade ile, OECD ülkelerinde artık neredeyse herkes cep ve/veya tablet gibi cihazlar üzerinden hızlı İnternet erişimine sahip durumdalar.  Aynı raporda yer alan 2016 verilerine göre Türkiye aylık geniş bant mobil Devamı …

Engelsiz Internet

Internet’in tarihsel evrim sürecine baktığımızda, bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimine paralel gelişme gösterdiğini ve her geçen gün daha fazla kullanıcı dostu bir hal aldığını görüyoruz. Hantal masaüstü bilgisayarların yerini önce dizüstü bilgisayarlar, ardından tablet ve cep telefonları aldı. Oldukça yavaş çevirmeli ağların yerini ise zamanla ISDN, ADSL, fiber ve Devamı …

NOBEL EKONOMİ ÖDÜLÜ: İnsanın yeniden keşfi

2017 Nobel Ekonomi Ödülü’nü Richard H. Thaler aldı. Böylece 2000’den beri Nobel ödülü kazanan ekonomistlerin ABD kökenli olması devam etmektedir. Hindistan’da bir dönem Merkez Bankası başkanlığı da yapan Thaler’in çalışması ise tamamen insan davranışlarının piyasa üzerine etkilerini incelemek üzerine hazırlanmıştır. Sebepler-sonuçlar diyebileceğimiz, bireysel tercihler ve irade eksikliği, hatta kendini kontrol Devamı …

Kahraman Facebook’un Asılsız Haberlerle Savaşı

Geçtiğimiz Cuma günü ulusal gazetelerin üçüncü sayfalarında tam sayfa büyüklüğünde bir reklam yer aldı. Reklamın başlığında “Asılsız haberleri tespit etmeye yönelik ipuçları” ifadesi yer alıyordu. On maddeden oluşan bilgilendirme mesajını kapsayan bu reklamın sol üst köşesinde Facebook’un sembolü olan ve beyaz kare içerisinde yer alan mavi “f” harfi, sağ üst Devamı …

Bu Coğrafyada Referandumlar Bitmez

İki Bernard arasında Barzani… Bir yanında  Bernard H. Levy, diğer yanda Bernard Kouchner… Paris Kürt Enstitüsü’nün hizmetkarları. 1983’te kurulan bu Enstitüsü bünyesinde üniversite çağındaki  Kürt gençlere burs imkanları sunarak geleceğe yatırım yapan dahiler.  Gün bugündür ve Bugün o gün işte. Barzani referandum yapacak yapmayacak diye konuşulurken, başkanlığın önünden gazetecilere açıklamalarda bulunan Devamı …