Son bir hafta içinde karşıma çıkan en ilginç üç haber başlığının birincisi, viski içme konusunda takipçilerine meydan okuyarak 20 dakika içinde 2 şişe viski tüketmesi sonucu hayatını kaybeden 21 yaşındaki Uzakdoğulu bir gence ait. Daha önceki meydan okuma videolarında el dezenfektanı bile tüketen bu genç çiçek satıcısı, tükettiği yoğun miktarda alkole bağlı bilinç kaybı bulantılara bağlı olarak kaldırıldığı hastanede kalp yetmezliği yüzünden hayatını kaybetmiş.
İkinci haber, kız arkadaşını etkilemek için hayvanat bahçesinden aslan kafesine girerek cep telefonuyla yayın yapan 44 yaşındaki Özbekistanlı bakıcının aslanlar tarafından parçalandığı video görüntüsünden oluşuyordu.
Haberlerin sonuncusu ise Ferdi Tayfur’un ölümünü protesto etmek için Kur’an-ı Kerim’in üzerine oturduktan sonra onu ayaklarının altında ezdiği görüntüleri paylaşan 17 yaşındaki hayranının göz altına alınmasıyla ilişkiliydi.
Sosyal medyada şöhret kazanmak, çeşitli stratejilerle mümkün olsa da, sürdürülebilir başarının sırrı büyük ölçüde içerik üretme biçimine, takipçi kitlesiyle kurulan ilişkiye ve içeriklerin özgünlüğüne bağlı. Uzun vadede başarı elde etmek için sabır, yaratıcılık ve tutarlılık gerekiyor. Yaratıcı, farklı ve özgün içeriklerle takipçi kitlesi oluşturmak, sürekli olarak etkileşimde bulunmak ve kaliteli içerikler üretmek, sosyal medyada sürdürülebilir başarının anahtarını oluşturuyor. Bu tür içerikler, bir yandan izleyici kitlesiyle güçlü bağlar kurulmasına yardımcı olurken, bir yandan da takipçi sayısının organik olarak artmasına olanak sağlıyor. Özellikle içeriğin özgünlüğü insanların dikkatini çekebilmenin en önemli kuralları arasında yer alıyor.
Bununla birlikte, sosyal medya kullanıcılarının beklentilerinin dinamik yapısı, sürekli olarak farklı ve özgün içeriklere yönelik arayışlara sebep olurken, düzenli olarak özgün paylaşımlarda bulunmakta zorlanan pek çok içerik üreticisi bu konuda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bunun sonucunda da, sosyal medyada daha hızlı şöhret kazanmak ya da şöhretlerini koruyabilmek isteyen içerik üreticileri sıra dışı yollara başvurmak zorunda kalabiliyor. Bu yöntemler, her ne kadar kısa vadede etkili olabilse de, uzun vadede sürdürülebilir başarılar sağlayamadığı gibi olumsuz sonuçlara dahi yol açabiliyor. Yazının başında paylaştığım üç güncel örnek, sıra dışı içerik paylaşımlarının ne kadar ciddi sonuçlarla neticelenebildiğini görmemiz açısından önem taşıyor.
Sahte etkileşimler ve manipülasyonlar, sosyal ağlarda en kolay ve hızlı şöhret kazanma yollarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Takipçi, beğeni veya yorum satın almak gibi taktikler, paylaşılan içerikler için popüler izlenimi sağlayabilse de genellikle takipçilere yönelik gerçek bir bağlılık yaratamadığı gibi gerçek takipçilerin güveninin kaybedilmesine dahi neden olabiliyor. Ayrıca, sahte hesaplar üzerinden kendi hesaplarına yorum yapma, beğenme veya içerik paylaşma gibi geçici taktikler, sosyal ağların kullanım kurallarına aykırı olması sebebiyle mevcut hesapların kapanmasına bile sebep olabiliyor.
Aykırı, saldırgan ve hakaret edici içerikler de bu tür hızlı şöhret kazanma stratejileri arasında yer alıyor. İnsanları taciz etmek, değerler üzerinden provokasyon yapmak veya duygusal manipülasyonlarla dikkat çekmek, özellikle son yıllarda sosyal medyada takipçi çekmek için oldukça yaygın tercih edilen taktikler arasında yer alıyor. Bu tarz içerikler, başlangıçta özellikle meraka dayalı olarak dikkat toplamayı başarabilse de, uzun vadede güncel türevleri daha çok ilgi çekmeye başlayacağı için içerik sağlayıcılar mevcut şöhretlerini koruyabilmek amacıyla daha saldırgan içerikler paylaşmak zorunda kalabiliyorlar. Benzer bir şekilde, toplumsal değerlerle çatışan, şiddet ve nefret söylemi veya aşırı çıplaklık gibi içerikler hem hapis cezası ya da tazminat davaları gibi hukuksal sorunlarla karşı karşıya kalınmasına, hem de sosyal medya platformları tarafından ilgili hesapların engellenmesine yol açar.
Diğer içerik üreticilerinin kimliklerini taklit etmek, içeriklerini çalmak ya da onlara zarar vererek takipçilerden beğeni ve etkileşim kazanmaya yönelik yöntemler de etik dışı şöhret kazanma yöntemleri arasında yer alıyor. Ancak bu tür taktikler de takipçilerin ilgisini geçici olarak çekebilse de bu yollarla kalıcı başarı elde edebilenlere henüz rastlanmadığını söyleyebiliriz.
Son olarak, tehlikeli meydan okuma akımları, ölümcül oyunlar veya cesaret testleri gibi ölüm ve yaralanma ile sonuçlanabilen tehlikeli içerikler oluşturmak, hem etik hem de yasal açıdan son derece ciddi sonuçlar doğurabilen yöntemler arasında yer alıyor. Bu tür içerikler, izleyicilerin dikkatini çekmek amacıyla genellikle şok edici ve riskli davranışları öne çıkarabilse de, yalnızca tehlike oluşturmakla kalmayıp aynı zamanda sosyal medya platformlarının topluluk kurallarını ihlal etmeleri sebebiyle cezai yaptırımlara neden olabiliyor. Ayrıca, izleyiciler üzerindeki olumsuz etkiler göz önünde bulundurulduğunda, bu tür içeriklerin yayılması, gerçek hayatta izleyiciler tarafından taklit edilme riski taşırken, bu durum ciddi yaralanmalara veya ölümlere yol açabiliyor.
Özetlemek gerekirse, sosyal medyada kalıcı şöhret sadece doğru strateji ve tutarlı bir yaklaşım ile elde edilebilir. Sabırlı, yaratıcı ve özgün içeriklerle organik bir büyüme sağlamak uzun vadede daha sağlam ve güvenilir bir şöhret oluşturur. Daha hızlı şöhrete kavuşmak isteyenlerin tercih edebileceği tehlikeli, sahte, saldırgan ya da etik olmayan yaklaşımlar, genellikle geçici ve olumsuz sonuçlarla son bulmaya mahkumdur. Kısa vadede başarı sağlanıyor gibi görünse de, bu tür yöntemler ölümcül sonuçlar doğurabilir, hukuksal sıkıntılar yaratabilir, takipçilerin güveninin kaybedilmesine sebep olabilir ve sosyal medya platformları tarafından engellenmeye kadar pek çok olumsuzluk ile sonuçlanabilir.