Araştırmalarda Yapay Zekâ Etiği

Yapay zekânın akademi de dahil olmak üzere birçok alanda devrim yarattığını biliyoruz. Özellikle akademik camiada etik açıdan tartışılan konuların başında araştırmalarda yapay zekâdan ne oranda faydalanılabileceği ve akademik eserlerde ortak yazar olarak gösterilip gösterilemeyeceği gibi sorular geliyor. Yapay zekâ, metin üretme, araştırmaları özetleme ve hatta yeni fikirler önerme konusunda dikkate Devamı …

AI and Ethics

Since the topic of “artificial intelligence and ethics” is often subject to misunderstandings, I would like to focus on this topic for a while. In order to analyze the issue correctly, we need to evaluate the concept of ethics separately for artificial intelligence systems and users. Of course, in order Devamı …

Yapay Zekâ ve Etik

“Yapay zekâ ve etik” konusu sıklıkla yanlış anlaşılmalara konu olduğu için bir süre bu konu üzerine odaklamak istiyorum. Konuyu doğru bir şekilde analiz edebilmek için yapay zekâ sistemleri ve kullanıcılar açısından etik kavramını ayrı ayrı değerlendirmemiz gerekiyor. Elbette bu değerlendirmeyi yapabilmek için öncelikle genel kabul görmüş etik ilkelerinin neler olduğuna Devamı …

Bedava DeepSeek baldan tatlıdır

İlk kez 8 Eylül 2020’de The Guardian gazetesinde “Bu makalenin tamamını bir robot yazdı. İnsanlar, hâlâ korkmuyor musunuz?” başlıklı makale ile duymuştuk adını ChatGPT’nin. Ardından üç yıl kadar süren sessizlikten sonra bir anda her derde deva yapay zekâ asistanımız olarak hayatımıza giriverdi. İlk zamanlarda kendisine ilgi yoğundu ve erişim güçlükleri Devamı …

Modern Zaman Efsaneleri 13: Sam Amca’nın Sosyal Darwinizm ile İmtihanı

ABD Yüksek Mahkemesi yargıçlarından Neil Gorsuch ve Janie Nitze tarafından geçtiğimiz yaz yayınlanan “Over Ruled – The Human Toll of Too Much Law” adlı eserinde Amerikan hukuk sisteminin sıkıntılarına dair anlatılan birbirinden ilginç vakalar bulunuyor. Kitap hakkında değerlendirmelerimi daha sonra ayrı bir yazıda paylaşmak istiyorum. Ancak kitapta yer alan vakalar Devamı …

Kaynak Kodu: Bill Gates’in çocukluk anlılarını paylaştığı otobiyografik eseri yayınlandı

Bill Gates, blog sitesinde yeni kitabını aşağıdaki cümlelerle anlatıyor: İlk halka açık konuşmamı yaptığımda yirmi yaşındaydım. 1976 yılıydı, Microsoft neredeyse bir yaşındaydı ve birkaç yüz bilgisayar hobisinden oluşan bir odaya yazılım açıklıyordum. Podyumdaki o zamandaki ana anım ne kadar gergin hissettiğimdi. O zamandan beri yarım yüzyılda, binlerce insanla konuştum ve Devamı …