Anındalık Kültürünün Dayanılmaz Hafifliği

2000’li yıllarda doğan jenerasyonlar çok farkında olmasa da, dijital çağın Sanayi Devrimi, hatta Rönesans dönemi kadar ciddi kültürel değişimlerin yaşandığı bir dönem olarak tarih kitaplarına gireceğini söyleyebiliriz. O yüzden de, analog bir dünyadan dijital bir evrene geçiş yapma konusunda tercih şansı olmayan (yenilerin tabiriyle ‘dijital göçmen’) bir neslin gözünden, dijital Devamı …

From Convenience to Chaos: The Perils of Information Consumption in the Digital Age

In the digital age, the concept of information consumption is defined as the process by which individuals seek, acquire, interpret, and utilize data, facts, and knowledge. In contemporary society, the volume of information consumed by individuals has reached unprecedented levels. The average global consumer spends 82 hours per week consuming Devamı …

Dijital Çağda Bilgi Tüketimi

Dijital çağda ‘bilgi tüketimi’ kavramı, bireylerin bilgiyi arama, edinme, yorumlama ve kullanma süreci olarak tanımlanıyor. Günümüzde bireyler tarafından tüketilen bilgi hacmi daha önce görülmemiş seviyelere ulaşmış durumda. Ortalama bir küresel tüketicinin haftada 82 saatin üzerinde bir zamanı bilgi tüketerek geçirdiği biliniyor. Geçtiğimiz yıllarda, bilim insanları ortalama bir kişinin televizyon, bilgisayar, Devamı …

Social Media and the Erosion of Critical Thinking

The interplay between social media and critical thinking is an increasingly explored topic in the realms of psychology, sociology, and communication studies. Social media, while not eliminating the need for thought, profoundly influences how we acquire, share, and process information. Over the last quarter-century, its facilitation of communication and information Devamı …

Mültecilik Biter mi?

Her bir mültecinin göçebe ruhu, bir yere kadar ona eşlik edecektir… Sonunda elbette bir gün herkes evine, bağına, bahçesine dönmek isteyecektir. Doğup büyüdüğü, anılarını biriktirdiği yerlerde yaşamak isteyecek.. Vatan kavramını ruhunun derinliklerinde hissedecek; bir şekilde gönlü akıp gidecektir. Bu durum vatanı da, üstündeki insanını da kıymetlendiren bir durumdur. Şartlı bir Devamı …

Sosyal Medya ve Bilişsel Boşaltım

Geçtiğimiz hafta dijital kültürün beraberinde getirdiği konforun yanı sıra ciddi sakıncalarının da olduğunu bir kez daha özetledikten sonra, takip eden haftalarda özellikle endişe verici düzeyde tehdit oluşturan unsurlar üzerinde durmaya devam edeceğimizi ifade etmiştim. Takip eden günlerde, sevgili bir meslektaşımın Instagram’daki takipçilerine yönelik gözlem ve eleştirilerine ilişkin bir paylaşımı şu Devamı …

Suriyeliler Geldiydi Gittiydi Derken

2008 krizinin sonrasında dünyanın yaşadığı para bolluğu Türkiye gibi ülkeler için önemli bir avantaj ve imkan sağladı.  Finansmana erişim, düşük faizler ile daha kolay hale geldi. Borçlanma cazip hale geldi. Para kendisine yer arıyordu. Türkiye de bu ucuz finansman nimetlerinden fazlasıyla yararlandı. Yine 2008 krizi öncesine bakıldığında Türkiye, o zamana Devamı …

Suriyeliler Dönerken

Bir ülkenin mülteci ya da geçici korunma kapsamında mülteci akınına uğraması, muhtelif barınma alanlarından demografik itiş kakışa; iş piyasasından kültürel dalgalanmalara kadar her alanı etkiler. İstihdam da bundan payını alır: fazla emek arzı piyasadaki ücretleri aşağı yönlü etkileyebilir. Bu durum kayıt dışı ekonomi, sigortasız iş gücü ve sosyal sorunları artırırken, Devamı …

Criticisms of Digital Culture

Every week in this column, we try to highlight many current developments regarding the misuse of technology. Sometimes, we criticize social networks, users, or the malicious use of these platforms, while other times, we voice concerns about the future. Fundamentally, all these criticisms stem from the process called “Digital Culture,” Devamı …