Teknolojik Umut ve Korku Döngüleri

Geçtiğimiz haftalarda bu köşede kendi oluşturduğu yapay zekâ karakterine aşık olduktan sonra çevresindeki insanlarla ilişkileri giderek zayıflayarak hayatına son veren 14 yaşındaki öğrenciden bahsetmiştik. Konu her ne kadar en yalın haliyle yapay zekâya insana özgü özelliklerin yüklenmesi, yani ‘dijital antropomorfizm’ sorunu gibi görünse de, aslında bu vakayı teknolojik gelişmelerin ciddi Devamı …

Okurlar Tarafından Yanlış Anlaşılan 6 Klasik Eser

Dünya edebiyatında mesajları zamanla ya da belirli toplumsal bağlamlarda yanlış anlaşılan pek çok eser vardır. Bu durum genellikle eserin yazarının niyeti, eserin yazıldığı dönem ve eserin yorumlandığı dönem arasındaki farklılıklar nedeniyle ortaya çıkar. Toplumların değişen değerleri ve bakış açıları, bu yanlış anlamalarda büyük rol oynar. Bu tür yanlış anlamalar, eserlerin Devamı …

Dünya Edebiyatında Öğretmenliğin Önemini Vurgulayan 5 Eser

Dünya edebiyatında öğretmenlik mesleğinin önemi üzerine pek çok güçlü anekdot bulunmaktadır. Öğretmenler, insanlık tarihinin gelişiminde önemli bir rol oynamaları sebebiyle, edebi eserlerde sık sık idealize edilir ya da karakterlerin dönüşümüne katkıda bulunan kişiler olarak tasvir edilir. İşte bazı dikkat çekici örnekler: 1. Victor Hugo – Sefiller Bu eserde, Bishop Myriel Devamı …

Felsefe, özgürlük ve düşünce

Felsefe, sahici soruları olan sahici insanların sahici bilgelik, ahlak ve varoluş arayışıdır ve serüvenidir. Soruları olmayan, sadece yağma ve talanla hayatlarını geçiren, düşünmeyi varoluşsal olarak tecrübe etmeyen bedevi ve barbar toplumlarda felsefe yoktur. Felsefe, kadim Yunan medeniyetinin insanlığa kazandırdığı bir tecrübedir. Doğa, insan ve toplum üzerinde sahici bir şekilde düşünen, Devamı …

The Pursuit of Happiness: Insights from Philosophy and Science

In a previous article critiquing Tolstoy’s ‘A Calendar of Wisdom’, I examined the author’s perspective on ‘knowledge’ and its role in human life. I highlighted intriguing aspects of Tolstoy’s views on knowledge from a 19th-century perspective. Interestingly, the most feedback I received concerned Tolstoy’s assertion that “knowledge is a tool Devamı …

İnsanı ne mutlu eder?

Tolstoy’un ‘Bilgelik Günlüğü’ adlı kitabının kritiğini yapmaya çalıştığım bir önceki yazıda esasen amacım, yazarın ‘bilgi’ kavramına bakışını özetlemeye çalışmaktı. Bu köşede sıkça sosyal medya odaklı bilgi kirliliği üzerinde durduğumuz için yazarın geçtiğimiz yüzyılda bilgi kavramına bakış açısında ilginç bulduğum noktaları paylaşmaya çalıştım. İlginç bir şekilde, en çok Tolstoy’un “bilginin iyi Devamı …

Tolstoy’un ‘Bilgelik Günlüğü’ üzerine

Bundan tam bir yıl önce, Lev Nikolayeviç Tolstoy’un ‘Bilgelik Günlüğü’ adlı bir eseri olduğunu öğrendiğimde kitabı hemen satın almıştım. Yaklaşık bin sayfalık cüssesiyle yazarın en kalın üçüncü eseri olduğunu da o vesile ile öğrenmiş oldum. Yaklaşık 30 yıl boyunca titizlikle üzerinde çalışarak bilgeliğin el kitabı oluşturma çabalarının bir neticesi olan Devamı …

Elmalılı’nın Yeni Kur’ân Meâli

Geçtiğimiz hafta Mahya Yayıncılık tarafından ‘Yeni Kur’ân Meâli’ adıyla bir meâl yayınlandı. Dr. Necmi Atik tarafından son beş yıldır titiz bir çalışma ile yayına hazır hale getirilen bu eser, esasen Cumhuriyet döneminin en önemli müfessirlerinden Muhammed Hamdi Yazır’ın herkesten gizli bir şekilde hazırladığı bir çalışma olması ve varlığından beş yıl Devamı …

Asya Rönesansı

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ev sahipliğinde, Özbekistan Buhara İnovasyon Üniversitesi ile birlikte 31 Ekim – 1 Kasım 2024 tarihlerinde “21. Yüzyılda Ekonomi, Politika ve Teknolojide Asya Rönesansı” temalı bir sempozyum gerçekleştirildi. Toplantıya sekiz ülkeden 82 uzman, bildirileri ile katıldı. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bir bilgi şölenine Devamı …