Sihirli süpürge ve ihtiyar büyücü

Yuval Noah Harari, son kitabı Neksus’a meşhur Alman sanatçı Goethe’nin ‘Büyücü Çırağı’ (Der Zauberlehrling) adlı şiirinde verilen ilginç bir nasihat ile başlıyor: “Goethe’nin şiiri yaşlı bir büyücünün genç çırağını kendisi yokken atölyesinin başında bırakıp nehirden su taşımak gibi bazı görevler vermesini konu eder. Çırak işlerini kolaylaştırmak için büyücünün büyülerinden birini Devamı …

Yapay zekâ aldatmacasından kaynaklanan riskler

Geçtiğimiz haftalarda bu köşede yapay zekâ sistemlerinin insanoğlunu aldatma hususunda sahip olduğu tecrübeleri örneklerle açıklayarak, gelecekte yaşanabilecek sıkıntılara şimdiden gerekli önlemleri almamız gerektiğine işaret etmeye çalışmıştık. Peki ne gibi riskler ile karşı karşıyayız? Bu risklerin başında yapay zekâ sistemlerinin kötü niyetli kullanımı geliyor. Etkin yasal düzenleme ve kontroller sağlanmadığı sürece, Devamı …

Yapay Zekânın mumu

Yuval Noah Hariri, ‘Neksus: Taş Devri’nden Yapay Zekaya Bilgi Ağlarının Kısa Tarihi’   adlı yeni kitabını takdim ederken şu ifadeleri kullanıyor: “Yirmi birinci yüzyılda yapay zekâ, öyle güçlü bir yanılsama ağı oluşturabilir ki, gelecek nesillerin bu yalanları ve asılsız hikâyeleri açığa çıkarmasını engelleyebilir.” Bu öngörü esasen Orwell’in gelecekte diktatorya tarafından tarihin Devamı …

Önce Ekoloji Sonra Ekonomi

İnsanoğlu, ekonomik büyüme adına yaptıkları ettikleriyle, yaşadığı evrenin atardamarlarına ne kadar müdahale ettiğinin farkında mı acaba? Ekonomiyi âbâd edelim derken; ekolojinin berbat edildiği, büyük bir titizlikle dikkatlerden uzak mı tutuluyor? Neden lüks binaların arasında yeşile özlem, bitmeden hâlâ devam etmektedir? Sıcakta bir ağaç gölgesi, içimizi ferahlatan bir orman, huzur veren Devamı …

Makyavelizm’in son kalesi: Yapay Zekâ

Geçtiğimiz Mayıs ayında yurt dışında akademik bir dergide yayınlanan “Yapay Zekâ Aldatmacası” başlıklı bir makale “Yapay zeka sistemleri halihazırda insanları kandırma yeteneğine sahiptir.” cümlesi ile başlıyor. Çok sayıda yapay zekâ aldatmaca örneğinin sunulduğu çalışmanın son bölümünde ise proaktif yani gelecekteki olası problemlere karşı durumun şimdiden kontrol altına alınabilmesi için devletler Devamı …

Yüksek Enflasyon – Yüksek Faiz – Düşük Kur

Yüksek faiz oranları, yüksek enflasyonun panzehiri olarak görüldüğü son beş yıldan bu yana, piyasalarda farklı gelişmeler yaşanıyor. Politika yapıcılar yüksek enflasyon döneminde, yüksek faiz uygulayarak enflasyonu düşürmeye çalışırlar. Beklenen yüksek faizin, tüketimi azaltacağı talebi kısacağı yönündedir. Böylece fiyatların yükselmesi engellenmiş olur. Ancak yüksek faiz yatırımların ve üretimin önünde de engeldir. Devamı …

Merkez Bankası Rezervleri Artınca

Evet, son zamanlarda Türkiye ekonomisi ardında yeni bir rüzgar var. Göstergeler, ihtiyatlı bir iyimserlikle, düzeliyor. CDS, kredi notu, uluslararası kuruluşların “iyi gidiyor” uyarılarıyla birlikte, Türkiye için beklentiler olumluya döndü. Halkın enflasyonu, hayat pahalılığı Eylül ayındaki eğitim harcamalarındaki önemli yükselişle arttı. Gıda enflasyonu diplerde ama artık bundan sonra o da yükselir. Devamı …