Tesla ve Bitcoin

Finansal piyasalarla ilgilenmiyorsanız bile son zamanlarda Bitcoin haberlerinin manşetlerden inmediğini fark etmiş olmalısınız. Özellikle Elon Musk’ın başta Bitcoin olmak üzere kripto paralar ile ilgili paylaştığı twitlerin yanı sıra, kurucusu olduğu Tesla’nın Bitcoin’e $1.5 milyar yatırım yapacağına ilişkin açıklaması Bitcoin’in değer artışına ivme kazandırdı.

Bu gelişmeleri takiben bazı uzmanlar Musk’ın bu davranışlarının manipülatif olduğunu ifade ederek inceleme başlatılmasını istediler. Gerçekten de, geçmişte Tesla’ya ilişkin manipülatif twitler paylaşarak yatırımcıları yanıltması sebebiyle Elon Musk’a 2018 senesinde toplam $40 milyon ceza verilmişti.

Tüm bunlar finansal piyasalarda yeterince tartışılırken geçtiğimiz hafta yayınlanan diğer bir ciddi haber ise maalesef çok fazla dikkat çekmeyi başaramadı. Haberde Bitcoin üretimi ve operasyonları için tüketilen elektriğin dünyada en çok elektrik tüketen 30. ülke olan Arjantin’den daha fazla olduğu ifade ediliyor. Diğer bir ifade ile Bitcoin bir ülke olsaydı, enerji tüketimi sıralamasında Norveç’ten sonra 29. sırada gelecekti! Bitcoin için tüketilen saatte 12.36 Terawatt (TWh) enerji, listede 19. sırada yer alan Türkiye’nin enerji tüketiminin %40’ına karşılık geliyor.

Bitcoin’e olan ilgi artışa paralel olarak tüketilen enerji miktarı da aynı oranda artış gösterdiği için, Bitcoin işlem miktarında ciddi bir düşüş yaşanmadığı sürece bu durumun devam etmesi bekleniyor. Hâl böyle olunca da kripto paraların sürdürülebilirlik açısından dünyamıza ne kadar zararlı olduğunu sorgulamak gerekiyor. Çünkü küresel ısınmanın etkilerini giderek daha fazla hissettiğimiz şu günlerde karbon salınımında ciddi artışa sebep olan Bitcoin işlemleri yasal olarak denetim altına alınmadığı sürece çevreye olan zararı geri dönülemez bir düzeye ulaşabilir.

Musk’a yönelik eleştirilerin en vahim olanı ise elektrikli araçlar üretmesi sebebiyle çevre dostu olarak bilinen Tesla’ya 2020 yılında çevre korumaya yönelik kamu fonlarından sağlandığı ifade edilen $1.5 milyarlık sübvansiyon miktarı kadar meblağın şirket tarafından dünyanın en çok enerji tüketen yatırım aracı olan Bitcoin’e aktarılıyor olması! Yani, eğer haberde verilen bu bilgiler doğruysa, Tesla aslında çevreyi fosil yakıtlardan korumak için aldığı desteği çevreye ciddi zararları olan bir yatırım aracına aktararak bir yanlışa daha imza atmış oluyor.

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA