Tehlikenin farkında mısınız?

Geçtiğimiz haftalarda neler demiştik, bu köşeyi takip edenler hatırlayacaktır:

Teknoloji tiranlarının ‘dijital izolasyon’ tehditleri sadece bireyler değil, ülkeler için de tehdit haline geldiği bir çağa girmiş bulunuyoruz. Günümüzde bireylere rahatlıkla “Kullanım koşullarımı beğenmeyen kullanıcılara hizmet vermek zorunda değilim” diyebilen sosyal medya devleri artık ülkelere ve siyasi erklere de kafa tutabilecek ve hatta alenen darbe vb. oluşumların gerçekleşmesini sağlayabilecek ortamlar yaratma gücüne sahip olduklarını ortaya koymaktan çekinmiyorlar.

Ben demiştim demekten hoşlanmıyorum ancak bu köşenin hazırlandığı 22 Ocak 2020 tarihli yabancı ajanlarda paylaşılan haber başlıklarından sadece üçünü paylaşmak istiyorum:

Twitter, İran Dini Lideri Hamaney’in Hesabını Askıya Aldı

Google, Avustralya Hükümetini Arama Sonuçlarında Listelenen Haberler İçin Yayıncılara Ödeme Yapma Zorunda Bırakılması Durumunda Arama Motoru Hizmetini Durdurmakla Tehdit Etti

Google, Arama Sonuçlarında Listelenen İçeriklere Ödeme Yapmak İçin Fransız Medyasıyla Anlaştı

Özellikle son iki haberin içeriklerini sonraki yazılarımda detaylı olarak tartışmak istiyorum. Ancak benzer bir soruna ilişkin iki farklı ülkeye iki farklı davranış sergileyen Google’ın arama motoru ve reklam pastasının %90’ından fazlasına sahip olduğu Avustralya’yı açık bir şekilde hizmet kesme ile tehdit etmesinin ülkede ciddi tepkilere yol açtığını görüyoruz.

Twitter ise paylaşımlarını beğenmediği dünya liderlerinin seslerini kesmeye devam edeceği mesajını bir kez daha vermiş oldu.

Bir kez daha sormakta fayda var:

Tehlikenin farkında mısınız?

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA