Farkında mısınız?

Korona denilen virüs,

Kimilerine göre biyolojik terör, kimilerine göre Çinlilerin dünyanın başına sardığı bela…

Kimilerine göre kıyamet alameti, kimilerine göre Evanjelistlerin Armagedon provası…

Kimilerine göre tanrının gazabı, kimilerine göre üst aklın dünya nüfusunu azaltma çabaları…

Kimilerine göre uyarı, kimilerine göre sadece bir salgın…

Ne derseniz deyin, bana göre aslında insanlığın ders çıkarması gereken önemli bir imtihan bu!

Öyle bir imtihan ki, insanoğlunu kendini korunması gereken çok daha tehlikeli virüslerle karşı karşıya bırakmış durumda. O virüslerden arınamadan Korona virüsü ile baş edebilmemiz ise gerçekten zor!

Nedir korunmamız gereken o virüsler derseniz, bazılarını hemen hatırlatayım:

Öncelikle bencillik virüsünden korunmamız gerekiyor, yani “bana bir şey olmaz” diye düşünmek yerine diğer insanları da korumak için dış dünya ile teması azaltmak zorundayız.

Hırs virüsünden korunmamız gerekiyor, yani karaborsacılık gibi insanların zor durumda olmasından yararlanıp fahiş fiyata ürün satmayı aklımızdan bile geçirmememiz gerekiyor.

Açgözlülük virüsünden korunmamız gerekiyor, yani bu zor günlerde başkalarının tüketim haklarını gasp etmek yerine ihtiyacınca alışveriş yapıp onlara da hijyen ve gıda alışverişi hakkı tanımak zorundayız.

Kibir virüsünden korunmamız gerekiyor, yani yaşlılar başta olmak üzere hiç kimseyi aşağılamamalı ve rencide edici davranışlarda bulunmamalıyız.

Cimrilik virüsünden korunmamız gerekiyor, yani ihtiyaç sahipleri ve sokaklardaki canlılara da zor günlerinde yardımcı olarak hayatlarını sürdürebilme şansı vermeliyiz.

Yalan ve iftira virüslerinden arınmamız gerekiyor, yani sosyal ağlarda dezenformasyon yayarak insanlar üzerinde korku salmanın asla eğlenceli olmadığını ve herkese zarar verdiğini idrak edebilmeliyiz.

Listeyi uzatabiliriz ama esasen unutmamamız gereken şey şu aslında:

İçinde bulunduğumuz imtihanı başarı ile atlatmamızın tek yolu insanoğlunun tek yürek olup unuttuğumuz pek çok değeri yeniden hatırlamasından geçiyor…

Umarım geç olmadan farkına varabiliriz!

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA