Modern Zaman Efsaneleri 11: Çılgın Mike

Türkiye saatiyle 23 Şubat 2020 sabahı 5:25’te Science Channel’ın Twitter hesabından kısa bir taziye mesajı yayınlandı:

Michael ‘Çılgın Mike’ Hughes, bugün ev yapımı roketini fırlatma girişimi sırasında trajik bir şekilde vefat etti. Tüm duygu ve dualarımız bu zor dönemde ailesi ve arkadaşları ile birlikte. Bu uçuşu yapmak her zaman hayaliydi ve Science Channel onun bu yolculuğunu tarihe kaydetmek için oradaydı.

Michael Hughes bir süredir ev yapımı buharlı bir roket geliştirerek dünyanın düz olduğunu ispat etmeye çalışan bir düz dünyacı olarak biliniyordu. Hatta fotoğraflara baktığınızda görebileceğiniz üzere roketin üzerinde düz dünya araştırması yazısı bile mevcut.

Bir roket ile göğe yükselip dünyanın düz olduğunu ispat etmek isteyen Çılgın Mike 2018 yılındaki ilk roket denemesinde 572 metre civarında yükselmeyi başarmış ancak ilgili denemeyi omurgalarında hasarla tamamlamıştı. 2019 yılında ise hava koşulları yüzünden uçuşu ertelenen 64 yaşındaki Çılgın Mike’ın hedefi bir sonraki fırlatışta 1525 metre yüksekliğe ulaşabilmekti.

Düz dünyacıların 19. yüzyılın son çeyreğinde ispat çabalarına değindiğim “Hampden Wallace’a Karşı” başlıklı yazının son paragrafında isim vermeden değinmiştim Çılgın Mike’a:

Günümüzde ise uydu görüntülerini bile düzmece olarak nitelendiren düz dünyacılardan birisi geçtiğimiz yıl bunu ispat etmek için kendisini roketle gökyüzüne fırlatmaya kalkışınca ciddi bir şekilde yaralanmıştı!

Ve o yazının yayınlandığı saatlerde son çılgın denemesini yaptı Michael Hughes kameralar karşısında. Roketin fırlatılmasının hemen ardından teknik bir sıkıntı sonucu paraşüt roketten ayrılınca Çılgın Mike üzücü bir şekilde can verdi.

 

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA