Ekonominin Baharı Yazın Gelir

Ekonomide “yaz bereketi” başladı.  Öncelikle güven endekslerinde düzelme başladı, sonrasında da iyileşme gelir.…Sektörel güven endekslerinin hemen hepsi yükselme eğiliminde, inşaat hariç. Reel Kesim Güven endeksi, 102,5 seviyesinde gerçekleşerek güven tazeledi.
Üretim cephesi de coşkulu… Kur, ihracata yaradı. Cari Açık 2019 Nisan’a kadar, 3,3 milyar dolar.  Geçen yıllar bir ayda verilen açığın neredeyse yarısı kadar bir miktar, bu dört ayda verildi. ithalat azalırken ihracatın artması ise şimdilik iyimserliği destekliyor.

Türkiye, 223 ülkeye ihracat yapmaktadır.
39 ülkeye yapılan ihracat, 1 milyar doları aşmış bulunmaktadır. İllerimizin de artık milyar dolarlık ihracatı geçtiğini görmek şaşırtıcı gelmemektedir.
İhracatı 1 milyarı aşan il sayısı 17’dir.
15 bin yeni ihracatçımız vardır.
Veeeee sonuç…
182 milyar dolar ihracat.
Bu özel sektör başarısıdır. Türk özel sektörü büyük bir atılım potansiyeline sahiptir: bekleyip göreceğiz.
Bu haftaya kadar, sadece Antalya’ya gelen turist sayısı 5 milyonu aşmış durumdadır. Yıl sonu için 20 milyon rakamı  zor görünmemektedir. Türkiye turist sayısında, rahatlıkla 50 milyon turisti ağırlama potansiyeline sahiptir. Kişi başına 650 ile 830 dolar arasında harcama yapması beklenen turistlerin 40 milyar dolarlık bir getiri sağlaması mümkündür. Bacasız sanayi olarak turizm de ümit vaad etmektedir.
Dünyaya bakınca sanki yeniden paraya ulaşma konusu kolaylaşmaktadır. FED faiz artışı değil indirimi konuşmaktadır. Yıl sonunda bir 25 baz puan indirim gelebilir. İyimserlik halinde bu rakamın 50 baz puana çıkması bile şaşırtıcı olmaz. Avrupa Merkez Bankası uzun süredir faiz artışı yapmayacağını beyan etmiştir.
Avustralya, Hindistan Merkez bankalarının indirimleri konuşuyor olması, Türkiye gibi “paraya erişimi maliyetli ülkeler için” sevindiricidir. Sonuçta enflasyonun temel sebebi fona erişme maliyeti yani faizin yüksek oluşudur. Faizlerin yüksek olması enflasyonu da yukarı doğru tetiklemektedir.
Bu bir mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen durumdur. Akşama doğru yağmur beklenmektedir. Ne yaptık ettik bu süre zarfında toparlayıcı önlemleri ve acil işlemleri gerçekleştirme vaktidir. Bu kadar zor günlerin habercisi bir gün Moody’s bir gün S&P olabilmektedir.
Artık üretime ve istihdama odaklanma vaktidir.

Prof. Dr. İbrahim Attila ACAR