Ah… Nerede o eski bayramlar

Hayır, bu soruyu ben sormuyorum. Rehberimde kayıtlı isimlerden bir kişinin WhatsApp’ta paylaştığı durum bildiriminde aynen bunları yazıyordu…

İronik olan durum ise aynı kişinin özlediğini iddia ettiği geleneksel bayramların ruhuna ihanet edercesine sevdiklerine WhatsApp üzerinden toplu bayram mesajı göndermesi idi:

Bayramınızı en içten duygularımla kutlar…” şeklinde başlayan bir mesajın samimiyetini burada sorgulamak belki hoş olmayabilir ancak eski bayramları özleyen bir kişinin çok sayıda kişiye tek seferde toplu bayram mesajı göndererek bayramlaşma görevini yerine getirmesi sanırım sorgulanmayı hak ediyor!

Açıkçası sosyal ağlar ya da SMS yolu ile bayramlaşmayı samimi bulmadığım için her bayram olduğu gibi bu bayram da hiç kimseye bayram mesajı göndermedim. Bayram ziyaretleri ve telefonlaşarak uzaklardaki sevdiklerinin sesini duymak halen öncelikli tercihlerim arasında yer alıyor.

Gelen bayram mesajlarından ise sadece gerçekten bana özel yazılanlara geri dönüş yapmayı tercih ediyorum. Hatta, diğer bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da WhatsApp profil fotoğrafımın altına “isme özel olmayan jenerik ve yığın bayram mesajlarını okumadan siliyorum…” şeklinde bir not düşmeyi ihmâl etmedim.

Kaybolmaya yüz tutan değerlerden teknolojiyi sorumlu tutmak yerine halen vaktimiz varken onlara sahip çıkalım ki gelecek kuşaklara aktaracak bir şeylerimiz olsun…

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA