Modern Zaman Efsaneleri 3: Kafasız Tavuk Mike

Geçtiğimiz Mart ayında Tayland’da bir hafta boyunca başı kopuk bir şekilde hayatta kalmayı başaran bir tavuk, hayırsever bir veteriner tarafından bakıma alınmıştı. Sosyal medyada bu olay yoğun bir şekilde paylaşılırken, yaşanan olayın doğaüstü bir mucize olduğuna yönelik çok sayıda şehir efsanesi de dolaşmaya başlamıştı.

Oysa ki Mike adında bir tavuk bundan tam 73 yıl önce, kafası kesildikten sonra 18 ay yaşamayı başararak ismini tarihe yazdırmayı başarmıştı. Kendisini kesmeye çalışan sahibinden kafası kopmuş bir şekilde kaçmayı başaran Mike, takip eden günlerde de ölmeyip ısrarla boynunu yere eğerek beslenmeye çalışınca durumu hayretle izleyen sahibi onu eliyle beslemeye karar vermiş. İnsanların büyük ilgisini çeken Mike’ı panayırlar gösterilerinde seyirci karşısına çıkaran sahibi 18 ay yaşamasını sağlamış ancak Mike’ın bir mısır tanesi boğazına takılması sonucu ölmesine engel olamamış.

Bir tavuk başı olmadan nasıl yaşar? Elbette bilimsel bir açıklaması var bu durumun. Tavukların kafa yapısı sebebiyle göz hizasından kesilen bir tavuğun şah damarı sağlam kaldığı sürece beyninin arka lobu zarar görmediği için beslenme, soluk alma ve hareket etme gibi fonksiyonlarına zarar gelmediği için yaşamını sürdürebilmesi mümkün olabiliyor. Sadece görme ve diğer bazı fonksiyonlarını kaybeden tavuk ayakta kalma ve beslenme gibi fonksiyonlarını rahatlıkla devam ettirebiliyor.

Aslında benzer durum hamam böcekleri için de geçerli. Vücutlarındaki küçük deliklerden nefes alabilen hamam böcekleri, suyun altında bile bir saate kadar havasız yaşamayı sürdürebiliyorlar. En az bir hafta aç ve susuz kalmayı başarabilen bu canlıların 280 milyon yıldır dünyada varlığını devam ettirebilen nadir yaratıklardan oldukları ifade ediliyor.

Hamam böceklerinin en ilginç özelliklerinden birisi de tıpkı tavuklar gibi kafası olmadan en az bir hafta hayatta kalmayı başarabilmeleri. Bir haftalık süreden sonra ise ağızlarının olmayışı sebebiyle açlık ve susuzluk yüzünden hayatını kaybeden bu canlıların nükleer bir savaşta sağ kalabileceği efsanesi ise doğru değil. Hamam böceklerinin dış kabuğu radyasyona karşı insanlara göre daha dayanıklı olsa da, iddia edildiği gibi nükleer bir patlama sonrası yaşama şanslarının bulunmadığı ifade ediliyor.

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA