Özçekim öldürür!

Geçtiğimiz hafta üç ilginç haber vardı yabancı haber kaynaklarında. Haberlerin ilkinde ABD’de son dört yıldır artış eğiliminde olan trafik kazalarına dayalı ölüm vakalarında nihayet 2017 itibariyle azalma görüldüğü yazıyordu. Geçtiğimiz yıl ölümlü kaza vakalarının %1,8 azalma göstermesi sonucunda ülkede 37.133 kişi hayatını yitirmiş. Bu rakam esasen oldukça yüksek gibi görünse de, daha az aracın trafiğe çıktığı 1970’lerde yıllık ortalamanın 50 binlerde olduğu düşünüldüğünde %2 civarında bir azalma ciddi bir gelişme olarak kabul edilebilir.

Son zamanlarda sürücüsüz otonom araçlar tarafından yaşanan ölümcül trafik kazalarıyla ön plana çıkan Tesla tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan kaza istatistikleri de dikkate değer teknoloji haberleri arasında yer alıyor. Raporda 2018’in ilk çeyreğinde araçların otopilot sürüş modunda geçtiğimiz dönemlere göre daha az kaza gerçekleştiği ifade ediliyor. Mesafe başına kaza oranlarına bakıldığında, Tesla marka araçların otopilot modunda ABD ortalamasının dört kat altında kaza yaşandığı bildirilen raporda otomatik sürüşün artık daha güvenli olduğu iddia ediliyor.

Bizi asıl ilgilendiren üçüncü kaza haberi ise özçekim sırasında yaşanan ölümlere ilişkin istatistikleri içeriyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir akademik makalede yer alan verilere göre, 2011-2017 yılları arasında yaşanan özçekim facialarında ölenlerin sayısı 259.

Sosyal ağlarda ilginç fotoğraflar paylaşmak uğruna her türlü riski göz önüne alarak yapılan özçekimlerin gerçekleştirildiği mekânlar arasında dağ zirveleri, yüksek binaların çatıları ve deniz kenarları gibi yerler ön plana çıkıyor.

Ölümcül özçekim kazası yaşayanların yaş ortalaması 23 ve önemli bir çoğunluğu erkek. En çok boğulma sonucu ölüm yaşanırken, vurulma, yüksekten düşme, elektrik çarpması, hayvanlar tarafından saldırı ve trafik kazası gibi vakalar da sıklıkla yaşanıyor.

Ölümcül özçekim kazalarının en sık yaşandığı ülkeler ise sırasıyla Hindistan, Rusya, ABD ve Pakistan.

İki yıl önce, tüm dünyada özçekim sırasında ölenlerin sayısının köpekbalığı tarafından öldürülenlerin sayısının üzerinde olduğunu yazmıştım. Görüldüğü gibi, özçekim bağımlılığa dönüştükçe ölümcül kazaların sayısı da giderek artmaya devam edecek.

Instagram ve benzeri ağlarda daha fazla beğeni alma kaygısıyla yaşanan bu tehlikeli alışkanlığın önüne nasıl geçilebilir? Bu sorunun cevabını ise sonraki yazılarda değerlendirmek istiyorum…