Kiki dansı

“Garip biçimde itici!” diye yorumlamış #KikiChallenge videolarını Haşmet Babaoğlu…

Sosyal ağlarda sık sık karşımıza çıkan #challenge akımları ilk kez ALS hastalığına toplumsalfarkındalık’ yaratmak için üç yıl kadar önce oldukça masum bir şekilde gündeme gelmişti. Sosyal ağlarda bireyler birbirine meydan okuyarak başlarından aşağı bir kova suyu dökerken hem eğleniyor, hem de ALS hastalarına maddi ve manevi olarak yardımcı olmaya çalışıyordu.

Zamanla sosyal ağlardaki kolektif farkındalık yaratma eylemleri yerini bireylerin toplum tarafındanfark edilme’ ve ‘beğenilme’ çabalarına bıraktı. Keşfedilmeyi bekleyen her bir sosyal medya kullanıcısı, kendilerinde önce bir şekilde ön plana çıkmayı başarmış ‘fenomen’ olarak adlandırılan kullanıcıların popüler hale getirdikleri saçmalıkları taklit ederek onlar gibi kendilerinin de sosyal ağlarda takdir görmesi için özel çabalar göstermeye başladılar.

Zamanla, sosyal ağlarda kendini gösterme hususunda ne yapacağını şaşıran bazı aklıevveller, saçmalıkta sınır tanımayarak çeşitli  tehlikeli akımlara öncülük etmeye başladılar. Daha önce de paylaşmıştım, geçtiğimiz yıl ABD’de ergenler arasında popüler olan deterjan tableti yutma videoları bu konuda en aşırı örneklerden birisi olarak tarihe geçti!

Hatırlarsınız, geçtiğimiz yıl bir manken Dubai’de bir gökdelen inşaatının üst katlarına tek elle tutunarak aşağı sarkarken çekindiği pozlarla sosyal ağlarda gündeme gelmeyi başarmıştı. Ardından neler olduğunu hatırlamayanlar olabilir, hatırlatayım… Son bir yıl içerisinde, yüksek binaların tepesinde verdiği pozlarla meşhur olan iki sosyal medya fenomeninin düşerek öldükleri haberlerini okuduk gazetelerden! Bu haberlerden birisi de geçtiğimiz hafta yayınlandı!

Haşmet Babaoğlu’nun da önceki gün köşesine taşıdığı son günlerin yaygın saçmalıklarından birisi olan hareket halindeki araçtan inip dans eden insanların paylaşımlarını bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor. Kabul etsek de, etmesek de an itibariyle maalesef ilgi gören #KikiChallenge etiketli bu saçma akım bir süre sonra yerini bir diğerine bırakarak unutulup gidecek. Ardında bırakacağı kaza, ölüm ve yaralanma haberleri ise tıpkı geçmişte olduğu gibi eğer hayatını kaybeden kişi fenomen ise arka kapakta yayınlanırken, sıradan bir vatandaşsa üçüncü sayfa haberlerinin arasında kaybolup gidecek…  Bazen de, Tunus’ta aracından inip Kiki dansı yaparken düşürdüğü çantasını motosikletli kapkaççılara kaptıranların haberlerine gülüp geçeceğiz.

Sonra? Sonrasında, dediğim gibi yeni bir akım çıkacak ve “gösteri devam edecek”…

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA