Galileo sahtekar mıydı?

Bundan 400 yıl önce, 1616’da İtalyan astronom Galileo kilise tarafından dünyanın güneş etrafında döndüğünü görüşünden vazgeçmeye zorlanmıştı. Aradan günler, aylar, yıllar, hatta yüzyıllar geçti… ve önceki gün SpaceX şirketinin kurucusu, son yılların en popüler girişimcilerinden birisi olan Elon Musk 2022 yılında Mars’a koloni kurma faaliyetlerinin başlayacağını, en az iki uzay aracı dolusu kargo yükünün Mars’a gönderilmesinin ardından 2024’te insanların yaşam alanı kurmak üzere Mars’a taşınacağını ilan etti.

Bu fikirlerin hayata geçip geçemeyeceğini zaman gösterecek, ancak aynı Elon Musk ilginç bir projeyi daha dinleyicilerle paylaşarak yeni bir tartışma başlattı. Bu köşeyi takip edenler bilir, geçtiğimiz hafta Akdeniz Manşet gazetesine verdiğim röportajda Elon Musk’ın hyperloop projesi gerçekleşirse İstanbul Antalya arası ulaşımın 40 dakikaya inebileceğini ifade etmiştim. Bazıları tarafından hayal olarak görülen bu proje henüz hayata geçmeden Elon Musk ulaşım konusunda daha büyük hayalleri olduğunu ortaya koyarak New York’tan Shanghai’a 39 dakikada ulaşımı mümkün hale getirmeyi planladığını ifade etti!

Girişimciliğin temelinde başkalarının hayal bile edemediği şeyleri gerçeğe dönüştürmek geldiğini bir kez daha gösteren Musk, Mars’a koloni kurmak için geliştirdiği modern roketlerden yararlanarak kıtalar arası saatte 27 bin km hızla seyahatin mümkün olabileceğini iddia ediyor. Eğer bu proje gerçekleşebilirse, 11 saatlik New York İstanbul arası seyahatin 24 dakikaya inebileceğini hayal etmek bile oldukça heyecan verici. F16 savaş pilotlarının bile zorlandığı yüksek hıza dayalı basıncın çok daha fazlasına yolcuların nasıl dayanacağı gibi teknik soruların cevapları an itibariyle muallakta kalsa da, bu konudaki gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Elon Musk Avustralya’da Uluslararası Astronotik Kongresi’nde heyecanla bu projelerden bahsederken ABD’de bir rap şarkıcısı da dünyanın düz olduğunu ispatlamak üzere bir İnternet sitesi üzerinde bağış toplamaya başladı! Şarkıcı eğer 1 milyon Dolar toplayabilirse uzaya balon ve uydular göndererek dünyanın gerçekte düz olduğunu ispatlayacağını iddia ediyor. Sekiz gün içinde sadece 151 hayranından $4,659 toplayabilen şarkıcı, dünyanın düz olduğunu iddia eden ilk kişi değil. Muhtemelen İnternet’te gördüğü sitelerde kafa bulandırıcı komplo teorilerinden etkilenerek bu projeyi başlatan şarkıcı eğer projesini hayata geçirebilirse uzaydan elde ettiği görüntülerle bugüne kadar nasıl aldatıldığımızı ispatlayacağına inanıyor!

Son birkaç yıldır İnternet üzerinde giderek artan sayıda kişinin ilgisini çekmeye başlayan dünyanın düz olduğu teorisi insanların bilimsel altyapısı olmayan fikirlerden bile etkilenmeye ne kadar açık olduğunu göstermesi açısından da önem taşıyor. Esasen İnternet’te dolaşan ve komplo teorileriyle desteklenen o kadar çok absürt iddialar var ki! Depremlerle, gıdalarla, kanserle, hükumetlerle, siyasetçilerle, kısaca aklınıza gelebilecek pek çok şey ile ilgili bir komplo teorisine küçük bir arama ile İnternet’te rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Geçtiğimiz haftalarda ülkemizde de ciddi bir şekilde gündemi işgal eden dünyanın düz olduğu iddialarının dayanağını anlayabilmek için saatlerce ilgili web sayfalarını incelemiştim. Fiziksel bazı hesaplamalarla kafa karıştıran, ardından belirli bir mesafeden sonra eğimin başlaması gerektiği vb. insan aklına mantıklı gelebilecek fikirleri görsellerle destekleyen bu sayfaların çoğu dünyanın uzaydan çekilen görsellerinin de gerçek olmadığını iddia ediyor. Dünyanın düz olduğuna inanan bazılarının görüşüne göre dünya bir disk (CD gibi düşünün) şeklinde ve üzerinde yarım küre şeklinde atmosfer tabakası mevcut. Güneş ve ay da dünyanın üzerinde dönmeye devam ediyor. Dünyayı kontrol altında tutmak isteyen malum egemen güçlerin yüzyıllardır insanoğlunu dünyanın güneş etrafında dönen bir küre şeklinde olduğu yalanı ile kandırdığı da anlatılanlar arasında.

Dünyanın düz olduğunu iddia edenlerin fizik kanunları ile ilgili sitelerinde yaptıkları hesapların doğruluğunu test edebilecek düzeyde bilgi ve beceriye sahip değilim ancak diğer iddialarını göz önüne alarak Nasa’nın uzay istasyonundan gelen görüntüleri, uzay istasyonundan yapılan canlı yayınları, istasyonda geçtiğimiz yıllarda yapılan çekimleri ve hatta Felix Baumgartner’in 2012 yılında 40bin metre yükseklikten yaptığı uzay atlayışını bir kez daha izledim.

Galileo her ne kadar 1616 yılında kiliseye verdiği sessiz kalma sözünü birkaç yıl boyunca tutabilmişse de, kilisenin izni ile 1630’larda yazdığı kitabında Papa’yı aşağılar bir şekilde bu fikri savunmaya devam etmesi yüzünden Engizisyon mahkemesi tarafından ömür boyu ev hapsine mahkûm edilmiş, kalan ömrünü evinde diğer önemli eserlerini yazarak geçirmişti. Çok fazla bilinmez ama Vatikan olaydan duyduğu rahatsızlıktan ötürü 1979’da başlattığı ve 13 yıl süren soruşturma sonucunda 1992 yılında Galileo’nun haksız bir şekilde cezalandırıldığını kabul ederek özür dilemişti.

Galileo’dan 400 yıl sonra başa dönerek dünyanın güneş etrafında dönen yuvarlak bir gezegen olduğunu insanlara savunan bir yazı yazıyor olmak bana biraz saçma gelse de şu anda pek çok bilim adamının bilimsel gerçeklerle dolu yazılarını blog ve haber sitelerinde paylaşma ihtiyacı hissettiğini görünce yalnız olmadığımı fark ettim.

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA