Dijital para yükleniyor

Şimdi diyeceksiniz ki “Dijital para zaten vardı”.

Yoktu!

Sizin var dediğiniz Bitcoin veya türevleri para değil, sanal menkul kıymettir. Zaten, para piyasasında değil, menkul kıymetler piyasalarında işlem görmektedir.

Bir olgunun para olması için en önemli unsur arkasında devletin olması gerekliliğidir. Yani, o parayı devletin çıkarması ve değişim aracı olarak kabullenebilirliği tartışılmaması gerekir. Bu yazının konusu da o yüzden Bitcoin değil sanal paradır.

Çoğu devlet uzun süredir sanal para konusunda çalışmasına rağmen kâğıt para sistemde yoğun olarak kullanıldığından dolayı; bu çalışmaların sonlandırılması için pek de aceleci davranılmıyordu. Ancak, malum virüs her şeyi yeniden dizayn etmeye başladı. Gerek Corona virüsü, gerekse bundan sonra çıkacak olan diğer virüslerin hızla yayılmasının nedenlerinden birisi de, kâğıt paralardır. Kâğıt paralar hammadde yapısından dolayı bu tür virüslerin hızla yayılmasına olanak vermektedir. Özellikle Corona virüsü bu gerçeği devletlere öğretmiştir.

Bu bağlamda, artık kâğıt paralar piyasadan yavaş yavaş çekilecek ve bunun yerini dijital para alacaktır. Büyük bir ihtimalle merkez bankaları bu konuda çalışmalarını hızlandırmışlardır. Tabii bu işlem kolay değildir. Bunun yasal alt yapısını yapmak kadar, sanal alt yapısının da oluşturulması bir o kadar önemli ve zordur.

Ancak, tahminen üç- beş yıla varmaz dijital para merkez bankaları tarafından piyasa sürülür. Kullanımı nasıl olur onu zaman gösterecektir. Bir aplikasyonla cep telefonları üzerinden mi veya herkesin cebinde bulunan plastik kartlar üzerinden mi yoksa şu anda tahmin edemeyeceğimiz başka yöntemlerle mi, çok yakında göreceğiz…

Kısacası dijital para yükleniyor! Hayırlı ve uğurlu olsun…

Prof. Dr. Hayrettin USUL