Modern zamanlarda bağımlılık

Geçtiğimiz günlerde bir Japon turist elindeki profesyonel makine ile yağmurlu bir günün ardından yerde oluşan küçük su birikintisinden su ihtiyacını karşılayan yavru kediyi korkutmadan fotoğraflamaya çalışıyordu. Su içen yavru kedinin kedisi kadar suya düşen silueti de oldukça güzel bir görüntü oluşturuyordu.

“Görüyor musun, adam ne güzel yakaladı kareyi. Şimdi Instagram’da bir sürü beğeni alır bu fotoğrafla.” dedi onu izleyen gençlerden birisi yanındaki arkadaşına.

Günümüzün İnternet bağımlılığından sonra belki de en ciddi sorunları arasında yer alıyor sosyal ağlarda beğenilme ve popüler olma çabaları.  Takipçi sayısı, beğeni miktarı, RT edilen twit sayısı, Faceboook ve Instagram’da yorum sayısı gibi ölçütler artık sanal popülaritenin ciddi göstergeleri olarak biliniyor.

Geçtiğimiz aylarda Konyaaltı Kitap Fuarı’nda sokaklara kadar uzanan en uzun kuyruğun daha önce adını hiç duymadığım bir genç sosyal medya ünlüsü! ile özçekim yapmaya gelen ortaokul öğrencisi kızlardan oluştuğuna şahit olmuştum.

Turistik bölgeler artık selfi noktası olarak adlandırılıyor. İnsanlar ellerinde uzun çubuklarla özçekim yapmak için peş peşe onlarca fotoğraflar çekiyorlar. Zaman zaman değişik fotoğraf trendleri de görmüyor değiliz; kimisi havaya sıçrayarak, kimisi dudak büzüştürerek çekilen fotoğraflar çok sayıda beğeni almayı sağlayacak etiketler eklenerek sosyal ağlarda yerini alıyor.

Fotoğrafı bir sanat olarak sevdiren Ara Güler gibi sanatçıların tüm çabalarına rağmen fotoğrafçılığın artık Instagram’da ve diğer sosyal ağlarda daha çok takipçi ve beğeni almak için bir araç haline gelmiş olmasını modern zamanların bir gerçeği olarak kabullenmiş durumdayız.

Ancak, tıpkı alkol, sigara ve uyuşturucu gibi ciddi bir sorun olarak kabul edilmeye başlanan sosyal medya bağımlılığı sonucu çılgınca özçekimler yapmak uğrunda canına kaybeden kişi sayısı oldukça fazla. Bu noktada en azından dikkat etmemiz kesim çocuklar ve gençler. Çünkü, yapılan güncel araştırmalarda sosyal ağ kullanımının çocuklarda erken yaşta depresyon ve intihara sebep olduğuna dair ciddi bulgular mevcut.

Muhtemelen bu sebeptendir ki, Microsoft’un kurucusu Bill Gates çocuklarına 13 yaşına kadar cep telefonunu yasaklarken, tablet bilgisayar furyasının yaşandığı günlerde Steve Jobs çocuklarına iPad kullanımını yasaklamıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Apple’ın CEO’su Tim Cook yeğeninin sosyal ağları kullanmasını istemediğini ve okullarda teknoloji kullanımının sınırlandırılması gerektiğini söyleyerek ciddi bir uyarıda bulundu.

Sanırım yakın gelecekte tıpkı sigara paketlerinde olduğu gibi cep telefonu ekranı ve sosyal ağların giriş sayfalarında da bilinçsiz kullanımın bağımlılık yaratacağına dair uyarı mesajları görebiliriz…

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA