2017’nin ardından

2017 yılı teknoloji açısından oldukça hareketli bir yıl olarak geçti. Güncel gelişmeleri her hafta bu köşede özetlemeye çalışsak da 2017’nin hızına yetişemediğimizden ötürü pek çok detayı aktarma fırsatımız olmadı. Halen yazılmayı bekleyen onlarca başlığın arasından her hafta en güncel olanını seçip kısa bir özet şeklinde paylaşmaya çalışsam da, hemen hemen her hafta paylaşma ihtiyacı hissettiğim yeni gelişmeler yüzünden pek çok konu kısa bir süre içinde güncelliğini kaybedebiliyor.

Genel olarak baktığımızda 2017 yılına yapay zekânın damgasını vurduğunu söyleyebiliriz. Hemen hemen her alanda hayatımızın bir parçası haline gelen yapay zekâ ile ilgili gelişmeler gerçekten kayda değer bir hâl aldı. Bunun sonucunda ise bilim insanları ve uzmanlar yapay zekânın geleceği hususunda iki farklı kutupta toplandılar. Kimilerine göre yapay zekâ insanlığın geleceği olarak görülürken kimileri ise yapay zekâyı insanlık için bir tehdit olarak görmeye başladı.

Elbette yapay zekâ için elzem olan faktörlerden birisi olan büyük veri kavramı da gündemi meşgul eden bir başka detay olarak karşımıza çıktı. Sosyal ağlar başta olmak üzere artık hemen hemen herkes önümüzdeki yüzyıla damgasını vuracak güç olan veri toplama konusunda daha hassas davranırken, bu verilerin anlamlı bir şekilde nasıl kullanılabilir bir hale getirileceği sorusu da artan oranda tartışılmaya başlandı.

Yapay zekâ ve büyük verinin otomotivden sağlığa, devlet hizmetlerinden finans sektörüne kadar pek çok alanda başarılı olarak kullanıldığına şahit olduğumuz 2017 yılında siber terörden bilgisayar korsanlığına kadar illegal amaçla kullanımında da artış yaşandı. Sosyal ağlar ilk kez Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesi sebebiyle sorgulanmaya başlanırken, giyilebilir teknolojiler ve akıllı ev aletleri gibi cihazların da siber saldırılar açısından önemine şahit olduk.

Geçtiğimiz yıla hızlı bir şekilde göz attığımızda, Apple ve Samsung’un konumlarını koruduğunu, Bitcoin’in spekülatif yükselişine devam ettiğini, Amazon ve AliBaba gruplarının e-ticaret alanındaki göz kamaştırıcı başarılarını sürdürdüğü, elektriklli ve otonom araçlar konusunda Tesla’nın göz kamaştırmaya devam ettiğini, sadece Tesla ile değil, diğer alanlardaki başarılarıyla Elon Musk’ın yıldızının parlamaya devam ettiğini, tatil sezonu e-ticaret satışlarının ciddi rekorlar kırdığını ve üç boyutlu yazıcıların önemini korumaya devam ettiğini görüyoruz.

Ülkemizde tüm dünyada olduğu gibi e-ticaret hacminin mobil cihazlar üzerinden giderek artış gösterdiğini, Wikipedia’nın tarafsızlığını zedeleyen tercihlerinden ötürü erişim engeline takıldığını, tüm dünyanın aksine fosil yakıtların saltanatını sürdürmeye devam etmesine rağmen, elektrikli ve hibrit araçların sayısının az da olsa artış göstermeye başladığını, streaming olarak adlandırılan çevrimiçi müzik ve televizyon yayınlarının artık ülkemizde de rağbet görmeye başladığını söyleyebiliriz.

2018 yılının beraberinde mutluluk ve güzellikler getirmesi dileğiyle yeni yılda tüm insanlığa huzur dolu günler diliyorum…