Rakamlarla yıl sonu e-ticaret alışverişleri

Geçtiğimiz hafta, yurtdışında tatil sezonu olarak bilinen dönemin son yıllarda perakende sektörü açısından alışveriş sezonuna dönüştüğüne değinerek farklı isimler altında gerçekleştirilen alışveriş çılgınlığının artık ülkemizi de etkilemeye başladığını ifade etmeye çalışmıştık.

Perakende sektörü açısından bu çılgınlığı tetikleyen ve sıcak para akışına dönüştürebilen e-ticaret, her geçen yıl toplam satışlar içerisindeki payını ciddi bir şekilde arttırmaya devam ediyor. E-ticaret’in bir parçası olarak kabul edilen ve cep telefonu ve tablet gibi cihazlar üzerinden gerçekleştirilen mobil yani m-ticaret ile ilgili son rakamlara baktığımızda ise artık rüştünü ispatladığını görebiliyoruz.

Tatil sezonu alışveriş çılgınlığın ekonomik değerini anlayabilmenin ise en güzel yolu 2017 Kasım ayı satışlarına kısa bir göz gezdirmekten geçiyor. Bu noktada AliBaba tarafından gerçekleştirilen sezonun ilk etkinliği olan 11.11 Küresel Alışveriş Festivali ile ilgili bazı detayları paylaşmak istiyorum. Sadece bir gün süren bu etkinlik süresinde 1.5 milyar kişi tarafından sitede alışveriş yapılmış olması, her beş İnternet kullanıcısından birisinin 11.11 çılgınlığına dahil olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz yıla göre alışveriş miktarında %39’luk bir artış yaşanması, bu festivalin artık bir efsane olarak kulaktan kulağa yayıldığına da işaret ediyor aslında. Satış rakamları da bu bulguyu doğrular nitelikte. Yaklaşık yarısı ilk iki saatte olmak üzere 24 saat içerisinde 25.3 milyar Dolar’lık bir işlem hacmi gerçekleşmiş olması gerçekten inanılması güç bir rekor.

Rakamlardan hoşlananlar için alışveriş sezonunun en önemli etkinliği olan 11.11 Festivali ile ilgili diğer bazı kısa notları da aktarayım: Festival süresince 140 bin markaya ait 15 milyon ürün satışa çıkmış ve 24 saat içerisinde 812 milyon sipariş işleme alınmış. Şirkete ait ödeme kanalı olan AliPay üzerinden gerçekleşen ödeme sayısı ise 1.48 milyar adet olup bunun %90’ının cep telefonları üzerinden gerçekleşmiş olması m-ticaretin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

ABD’de ise tatil sezonu satışları farklı günlerde tavan yaparken, sadece o döneme ait çevrimiçi satışların bu yıl 107 milyar Dolar’ı aşacağı düşünülüyor. Bu rakam, e-ticaret açısından oldukça büyük olsa da bu dönemde toplam perakende satışlarının 682 milyar Dolar civarında olacağı düşünüldüğünde e-ticaret pazarının önümüzdeki yıllarda büyümeye devam edeceğini öngörmek hatalı olmaz. Çevrimiçi satışlara gün bazlı baktığımızda ise Siber Pazartesi satışlarının 6.6 milyar Dolar, Kara Cuma satışlarının 5 milyar Dolar, Şükran Günü satışlarının ise 2.9 milyar Dolar civarında gerçekleştiği görülüyor. Ayrıca, Siber Pazartesi satışlarının %21’inin mobil platformlarda gerçekleştiğini de not düşelim.

Son olarak ülkemizdeki duruma da değinmekte fayda var. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yıl da gerek 11.11 gerekse Efsane Cuma vb. isimlerle ülkemizde de tatil sezonu satışları büyük ilgi görmeye devam etti. Özellikle 11.11 satışlarına öncülük eden N11 grubu ile Efsane Cuma satışlarında ön plana çıkan HepsiBurada grupları diğer e-ticaret platformlarını gölgede bırakırken N11 tarafından 11 Kasım günü yaşananların özeti web sitesinde paylaşıldı.

Sitede yer alan bilgilere göre, 11.11 etkinliğinin 24 saat sonundaki işlem hacmi olan 140 milyon ₺ ile yeni bir rekor gerçekleştiği anlaşılıyor. Satışlar sayesinde devletin kasasına giren sadece KDV gelirinin 22 milyon ₺ düzeyinde olduğunu görüyoruz. Toplam ziyaretçi sayısının ise 8.4 milyonu bulurken, bu ziyaretçilerin %80’inin mobil platformları kullanıyor olması ülkemizde de mobil ticaretin artık e-ticaret pastasında önemli bir paya sahip olduğunu gösteriyor.

N11 sitesi tarafından gerçekleştirilen 11.11 etkinliğinde 660 bin ürün satılmış ve bu ürünlerin 50 bin tanesi ilk 60 dakika içinde sipariş edilmiş. İlk 60 saniyede satılan otomobil sayısının 81 olması da dikkate değer.  Sitede 24 saat içinde satılan diğer bazı ürünler ise şu şekilde: 20 bin cep telefonu, 4400 bilgisayar, 6 ton zeytin yağı, 17 bin otomobil lastiği, 26 bin ayakkabı, 11500  parfüm, 13600 kitap, 17 bin deterjan, 10600 şampuan, 17500 bebek bezi, 2 ton kuruyemiş, 6 bin elektrik süpürgesi ve 10 ton kedi maması.

Görüldüğü üzere ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyada tatil dönemi satışları e-ticaret sayesinde ciddi bir Pazar oluşturmuş durumda. Bu noktada cep telefonları ve mobil data kullanımındaki artış sayesinde e-ticaretin önünün açık olduğu da anlaşılıyor.

Prof. Dr. Mustafa Zihni TUNCA