Müzik duyguların senfonik ifadesi(mi)dir?

Genelde dinlediğimiz şarkıların sözlerine çok fazla önem vermiyoruz. Şarkı sözlerini anlamlı ve güzel olmasına gerçekten dikkat etseydik, “yok ki aramızda sinerji, seninki yaptı bana alerji” gibi sözleri olan şarkılar muhtemelen bu kadar popüler olmazdı! Elbette, kime neyin alerji yaptığı çok önemli olmayabilir ama bazı şarkıların sözlerinde rastladığımız aşırı düzeyde şiddet bence önemli bir sorun.
American Pie 2 adlı filmde bir bölüm vardı. Filmin kahramanı ellerini yanlışlıkla! kuvvetli yapıştırıcı ile yapıştırmış çıplak bir vaziyette camdan dışarı çıkmaya çalışırken arka fonda Alien Art Farm grubu tarafından söylenen Michael Jackson’ın meşhur “Smooth Criminal” adlı şarkısı çalıyordu.   Pek çok kimsenin ilgilisini çekmemiş olabilir ama şarkının adı kusursuz cinayet anlamına gelen bir hukuk teriminden geliyor. Şarkının konusu ise, Annie adındaki bir kadının evine giren bir suçlunun saldırısına uğraması ve kaçamayıp öldürülmesi. Michael Jackson hangi ruh halinde böyle bir şarkı yazdı bilmiyorum ama daha sonra çektiği “Moonwalker” filminin ana temasını da bu şarkı üstüne kurmuştu.
Tom Jones’un meşhur şarkısıdır Delilah. Sözleri çok ilginçtir. Sevdiği kadın tarafından aldatılan bir erkeğin ağzından kadını bıçakladıktan sonra polislerin gelmesini beklerken yazılmıştır. En can alıcı mısrası da kendisine kapıyı açarken kendisine alaycı bir şekilde gülen sevdiğini bıçakladıktan sonraki anın tasviridir:
“I felt the knife in my hand and she laughed no more!”
Yani, bıçağı elimde hissettiğimde artık gülmüyordu…
Aslında bizde de var benzeri bir şarkı. Faruk Nafiz Çamlıbel’in Ali adındaki şiirinin Sezen Aksu tarafından seslendirilmiş aynı adlı şarkısı. Sevdiği tarafından çobanla aldatılan Ali’nin intikamı şu satırlarda özetleniyordu:
“Bir kurşun kadına bir de çobana, Çınlasın yıllarca orman be Ali.”
Şarkılar şiddet içermeli mi? Eminem, 50 Cent ve benzerlerinin, içinde küfür ve şiddet içermeyen şarkılarına rastlamak oldukça zor. Müzik duyguların senfonik ifadesiyse eğer, ne tür duygular içinde yazılmakta ve söylenmektedir bu şarkılar?
Bu vesile ile hastaların tedavisinde müzikten yararlanan atalarımızı saygıyla anıyorum…